x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Italia - Handicapaţi români obligaţi să cerşească la Roma

Italia - Handicapaţi români obligaţi să cerşească la Roma

de Carmen Plesa    |    09 Mai 2008   •   00:00

Un grup de douăzeci de români cu dizabilităţi fizice şi mentale erau trataţi ca sclavi şi forţaţi să cerşească în centrul istoric al Romei, potrivit Il Messagero. 



Un grup de douăzeci de români cu dizabilităţi fizice şi mentale erau trataţi ca sclavi şi forţaţi să cerşească în centrul istoric al Romei, potrivit Il Messagero.  

Doi conaţionali – un tată de 64 de ani şi fiul său, de 34, cu antecedente penale pentru furt, au fost arestaţi de poliţie. Se pare că acştia sunt capii unei organizaţii cu baza în România, care se ocupa cu căutarea persoanelor cu handicap, pe care apoi le duc în alte ţări europene şi-i pun să cerşească.
Il Mesagero citează un investigator care spune că pe vremea regimului Ceauşescu, mulţi nou-născuţi erau înfăşaţi în aşa fel încât să le fie provocate malformaţii, ca apoi să poată fi folosiţi ca cerşetori.
Cei douăzeci de români cu dizabilităţi au între 20 şi 25 de ani, şi au picioarele şi mâinile diforme făceau curse pe skateborduri între Pantheon, Fonatana di Trevi, piaţa Navona, via Corso şi piaţa Minervei. De câteva zile, grupului i s-a alăturat şi un bărbat de 30 de ani, cu picioarele tăiate. Grupul dormea pe saltele, sub un pasaj din apropierea palatului Justiţiei din Roma. Condiţiile în care trăiau cerşetorii erau inumane. Din calculele inverstigatorilor, banii scoşi de pe urma acestor români se ridică la milioane de euro, având în vedere că numai încasările pe o zi erau de 300 de euro.

În grupul de cerşetori exista şi o femeie căsătorită, care în urmă cu puţin timp a născut gemeni pe care a fost obligată să-i lase în România. Apoi a fost adusă din nou în Italia şi obligată să cerşească.
Românii au fost duşi într-un centru în care li s-a oferit asistenţă. Consulul României a declarat că se va ocupa de repatrierea cerşetorilor.

×
Subiecte în articol: diaspora