x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Japonia, ore decisive pentru evitarea catastrofei nucleare - Live video

Japonia, ore decisive pentru evitarea catastrofei nucleare - Live video

de Veronica Micu    |    17 Mar 2011   •   08:17
Japonia, ore decisive pentru evitarea catastrofei nucleare - Live video
Sursa foto: /AFP

156693-2011-03-17t105738z-1662245615-gm1e73h1gtn01-rtrmadp-3-japan-quake.jpgJaponia este într-o cursă contraconometru pentru prevenirea unei catastrofe nucleare, poate chiar mai gravă decât cea de la Cernobîl. Este opinia ziarului britanic Daily Telegraph, întemeiată pe aprecierile unor experţi din mai multe ţări. Specialiştii de la centrala nucleară Fukushima caută cu disperare soluţii ca sa scadă temperaturile combustibilului din reactoarele avariate, înainte de a fi prea târziu.

UPDATE 21:03 - Un observator pentru energie nucleară al Naţiunilor Unite, citat de BBC, a anunţat că inginerii de la centrala nucleară de la Fukushima au reuşit să refacă reţeaua de alimentare cu energie electrică a reactorului 2 al centralei. Succesul acestei operaţii permite repornirea pompelor din sistemul de răcire al reactorului, lucru ce va conduce la controlul temperaturii în instalaţiile reactorului.

UPDATE 18:03 - Pentagonul se oferă să pună la dispoziţie aeronavele necesare evacuării membrilor familiilor militarilor americani din principala insulă japoneză, Honshu, anunţă cnn.com

UPDATE 16:06 - Mass-media japoneză raportează niveluri ridicate de radiaţii înregistrate la 30 de kilometri de centrala nucleară de la Fukushima.

UPDATE 14:32 - Purtătorul de cuvânt al operatorului Tokyo Electric Power (TEPCO) a declarat că s-a reuşit finalizarea a mare parte din lucrările necesare conectării centralei de la Fukushima la reţeaua externă de electricitate. Conectarea la sursa externă de alimentare electrică este vitală pentru repornirea sistemelor de răcire ale reactoarelor centralei nucleare.

Totodată, TEPCO a anunţat că apa dispersată în cursul acestei zile asupra reactoarelor centralei de la Fukushima a avut efectul scontat, reuşindu-se micşorarea temperaturii acestora.

UPDATE 14:24 - Ministrul japonez al Apărării, citat de agenţia Kyodo, a anunţat că nivelul radiaţiilor în atmosferă, măsurat de echipajele elicopterelor care au vărsat o importantă cantitate de apă peste două reactoare ale centralei Fukushima,  variază de la 4130 microsivert, la altitudinea de 300 de metri, la 8770 microsivert - la 90 de metri.

UPDATE 14:07 - După dispersia de apă efectuată pe reactorul 3, în jurul centralei nucleare de la Fukushima s-a constatat o creştere a nivelului de radiaţii de 300 de microsivert pe oră, de la 3.700 la 4.000 de microsivert pe oră, a anunţat compania Tokyo Electric Power Co., citată de agenţia Kyodo. În opinia specialiştilor aflaţi la faţa locului, acest lucru sugerează că apa dispersată peste reactorul 3 a intrat în contact cu barele de combustibil nuclear.

UPDATE 13:13 - Agenţia de presă japoneză Kyodo anunţă că în zona reactorului 3 al centralei nucleare de la Fukushima au fost dispuse camioane de pompieri aparţinând Apărării Civile care lansează jeturi de apă sub presiune în încercarea de a răci temperatura reactorului.

UPDATE 12:31 - Franţa va trimite 95 de tone de bor pentru a ajuta la răcirea reactoarelor avariate.

UPDATE 11:19 - Institutul german de geofizică a realizat o animaţie a cutremurelor care au avut loc în Japonia începând de vinerea trecută. Animaţia poate fi văzută AICI.

UPDATE: 10:00 - Potrivit Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică, 25 de lucrători ai centralei nucleare Fukushima au fost răniţi, iar alţi 19 contaminaţi cu radiaţii

156696-untitled-1.jpg





Vezi harta nivelului de radiaţii înregistrate în Japonia (click pe hartă)

 





Situatia din Japonia - live video




Experţi în siguranţă nucleară din Franţa sunt însă pesimişti în legătură cu prevenirea de către ingineri a unui colaps la centrala nucleară Fukushima. Aseară, nivelul radiaţiilor la reactorul patru al centralei era "extrem de ridicat" ceea ce înseamnă că radiaţiile pot fi emise în atmosferă. “Credem că incinta secundară de protecţie a fost distrusă şi că în bazinul de combustibil folosit nu mai este apă deloc. Şi, din acest motiv, nivelul radiaţiilor este extrem de ridicat”, consideră unul dintre specialiştii care se ocupă de acest caz.

Elicoptere ale armatei japoneze au vărsat în această dimineaţa o importantă cantitate de apă peste două reactoare ale centralei Fukushima, în încercarea de a răci barele de combustibil care ameninţă să intre în fisiune, potrivit imaginilor transmise de televiziunea publică NHK.
Elicopterele, de tip CH-47 Chinook, au survolat centrala şi au vărsat în patru rânduri 7.500 de litri de apă peste reactoarele avariate 3 şi 4. O încercare precedentă de utilizare a elicopterelor a fost abandonată, ieri, din cauza nivelului de radioactivitate prea ridicat de deasupra centralei.

Operaţiunea urmăreşte să împiedice combustibilul uzat de la reactorul 4, care, în prezent, a rămas fără apă, să devină extrem de periculos şi să antreneze un accident major.

Aceste bare de combustibili uzaţi, care continuă să degajeze, în continuare, multă căldură, se află într-un bazin situat în partea superioară a reactorului, care a fost oprit pentru operaţiuni de mentenanţă încă înainte de cutremurul urmat de tsunami-ul devastator.

Şeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică a confirmat că reactoarele 1, 2 şi 3 au fost avariate, dar a spus că recipientele par intacte. În orice caz, a calificat situaţia ca fiind "foarte gravă".

Guvernul nipon a evacuat populaţia doar pe o rază de 20 de kilometri în jurul centralei. Specialiştii americani sunt, însă, de părere că zona evacuată trebuia să fie mult mai mare.

Francois Baroin, un purtator de cuvant al guvernului francez, a mers mai departe, zicând: "În cel mai rău dintre cazuri, aceasta ar putea avea un impact mai rău decât la Cernobîl. Este clar că au pierdut controlul".

Anterior, Nathalie Kosciusko-Morizet, ministrul francez al ecologiei, a spus că "cel mai rău scenariu este posibil şi chiar probabil".

Pentagonul a ordonat forţelor sale armate, care au fost trimise în Japonia pentru a ajuta, să se retragă la 80 de kilometri depărtare de centrală, distanţă de patru ori mai mare faţă de limita impusă de guvernul japonez.

 

×