x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Radicalii maghiari din partidul Jobbik cer autonomie teritorială totală pentru ungurii din regiunea Transcarpatia

Radicalii maghiari din partidul Jobbik cer autonomie teritorială totală pentru ungurii din regiunea Transcarpatia

03 Mar 2014   •   15:28
Radicalii maghiari din partidul Jobbik cer autonomie teritorială totală pentru ungurii din regiunea Transcarpatia

Partidul radical naţionalist Jobbik din Ungaria a cerut acordarea unei autonomii teritoriale totale pentru minorităţile ungară şi ruteană din regiunea Transcarpatia din vestul Ucrainei, anunţă MTI, potrivit Agerpres. Într-o conferinţă de presă la Budapesta, adjunctul liderului grupului parlamentar al Jobbik, Marton Gyongyosi, a făcut apel la comunitatea internaţională să facă presiuni asupra conducerii interimare a Ucrainei şi să oprească convocarea pentru serviciul militar care a început şi în Transcarpatia.

Marton Gyongyosi a cerut garantarea dreptului de folosire a limbii materne şi respectarea drepturilor omului pentru minorităţile etnice din Ucraina. În opinia liderului Jobbik, ''conflictul reminiscent din timpul Războiului Rece a luat amploare ca o consecinţă a sprijinului oferit de Washington şi Bruxelles opoziţiei ucrainene în plan financiar, politic, moral şi în materie de spionaj, şi ca urmare a provocărilor şi a eforturilor de subminare a sistemului''.

Potrivit Jobbik, conducerea interimară a Ucrainei nu este una legitimă, deoarece nu provine ca rezultat al deciziei suverane a poporului ucrainean. Gyongyosi a făcut apel la guvernul şi la Ministerul de Externe din Ungaria să acorde prioritate intereselor naţionale în loc să promoveze obiectivele politicii euroatlantice.

×