x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Biden asigură Ucraina că schimbul de prizonieri cu Rusia nu modifică angajamentele prezente: "Nu au fost făcute alte concesii"

Biden asigură Ucraina că schimbul de prizonieri cu Rusia nu modifică angajamentele prezente: "Nu au fost făcute alte concesii"

09 Dec 2022   •   06:10
Biden asigură Ucraina că schimbul de prizonieri cu Rusia nu modifică angajamentele prezente: "Nu au fost făcute alte concesii"
Sursa foto: Hepta

Administraţia Joseph Biden a mulţumit Emiratelor Arabe Unite pentru facilitarea schimbului de deţinuţi și a dat asigurări că acordul care a permis eliberarea jucătoarei de baschet Brittney Griner nu modifică angajamentele Statelor Unite faţă de Ucraina.

Acordul privind schimbul de deţinuţi cu Rusia "nu va modifica angajamentele SUA faţă de poporul ucrainean. Nu au fost făcute alte concesii pentru a obţine eliberarea lui Brittney Griner", a comunicat Preşedinţia de la Washington, potrivit postului de televiziune Sky News.

Preşedintele Joseph Biden a salutat eliberarea de către Rusia a jucătoarei Brittney Griner, subliniind că vor continua negocierile cu Moscova pentru eliberarea fostului militar Paul Whelan. "Am vorbit cu Brittney Griner. Este în siguranţă, este într-un avion, este în drum spre casă după multe luni în care a fost deţinută în mod nedrept în Rusia, arestată în circumstanţe intolerabile", a declarat Biden, mulţumind Emiratelor Arabe Unite pentru facilitarea schimbului de deţinuţi.

"Nu am uitat de Paul Whelan, deţinut în mod injust în Rusia de câţiva ani", a subliniat Biden.

Rusia a dispus eliberarea jucătoarei americane de baschet Brittney Griner în cadrul unui schimb de deţinuţi cu Statele Unite, care l-au eliberat pe traficantul de arme Viktor Bout, condamnat în SUA la 25 de ani de închisoare. Schimbul de deţinuţi între Rusia şi Statele Unite a avut loc joi în Emiratele Arabe Unite.

Jucătoarea americană de baschet Brittney Griner a fost condamnată la nouă ani de închisoare în Rusia sub acuzaţia de trafic de droguri, după ce a fost arestată la un punct vamal aeroportuar în februarie. Administraţia Joseph Biden propusese Rusiei eliberarea lui Viktor Bout în schimbul lui Brittney Griner şi lui Paul Whelan, cetăţean american, canadian, britanic şi irlandez, fost membru al Infanteriei Marine din SUA, arestat în Rusia din decembrie 2018 şi condamnat în 2020 la 16 ani de închisoare pentru spionaj. Statele Unite neagă acuzaţiile formulate de autorităţile ruse la adresa lui Paul Whelan, iar acesta urmează să facă obiectul unor negocieri separate.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: Joe Biden schimb de prizonieri ucraina