x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Joe Biden va recunoaște noua capitală a Israelului

Joe Biden va recunoaște noua capitală a Israelului

20 Ian 2021   •   12:09
Joe Biden va recunoaște noua capitală a Israelului
Sursa foto: Hepta

Președintele ales al Statelor Unite, Joe Biden, va recunoaște noua capitală a Israelului și va menține ambasada, potrivit viitorului șef al dipomației americane, Anthony Blinken, citat de EFE.

Acesta a fost audiat în Comisia pentru Afaceri Externe înainte de numirea în funcția de secretar de stat, unde a declarat că dorește reconfirmarea noii capitale a Israelului, așa cum a fost declarată de administrația Trump. Tatăl vitreg al lui Blinken a supraviețuit Holocaustului. 

Joe Biden a afirmat, încă din aprilie anul trecut, când se afla în campanie electorală pentru nominalizarea din partea Partidului Democrat la alegerile prezidențiale, că SUA consideră Ierusalimul, capitala statului israelian. Totodată, el a mai declarat că vrea înființarea unui consulat în Ierusalimul de Est, cu o populație majoritar arabă, pentru a ajuta la găsirea unei soluții între cele două părți.

Președintele Donald Trump a mutat ambasada americană de la Tel Aviv, la Ierusalim în 2018 și a recunoscut-o drept capitală, precum și suveranitatea Israelului asupra Platoului Golan. Acțiunile sale au dat naștere la critici internaționale.

Însă și noul șef de la Casa Albă susține cauza Israelului declarând, încă din 1995, că dorește mutarea ambasadei SUA la Ierusalim.  Însă decizia a fost amânată de administrațiile care au urmat. 

 

×