x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Statele Unite sunt pregătite să apere Japonia în eventualitatea unui conflict armat cu China

Statele Unite sunt pregătite să apere Japonia în eventualitatea unui conflict armat cu China

de Agerpres    |    07 Feb 2014   •   22:32
Statele Unite sunt pregătite să apere Japonia în eventualitatea unui conflict armat cu China
Sursa foto: Statele Unite sunt pregătite să apere Japonia în eventualitatea unui conflict armat cu China

Secretarul american de stat, John Kerry, l-a asigurat vineri pe omologul său japonez, Fumio Kishida, aflat în vizită la Washington, că Statele Unite sunt pregătite să apere Japonia în eventualitatea în care aceasta din urmă va ajunge la un conflict armat cu China din cauza diferendului privind un arhipelag din Marea Chinei Orientale, relatează AFP.

Șeful diplomație americane a reamintit de tratatul din anul 1960, prin care Statele Unite se angajează să protejeze Japonia. 'Am subliniat că Statele Unite sunt în continuare determinate să-și respecte obligațiile înscrise în tratatul semnat cu aliații noștri japonezi. Iar acest lucru privește de asemenea ceea ce se întâmplă în Marea Chinei Orientale', a precizat Kerry, care a mai anunțat că va efectua o vizită în China săptămâna viitoare.

Tensiunile sino-japoneze s-au agravat anul trecut după ce guvernul de la Beijing a creat o 'zonă de excludere aeriană' ce acoperă și arhipelagul Senkaku, aflat sub controlul Japoniei, dar care este revendicat de China, sub numele de Diaoyu. 'SUA nu recunosc și nu acceptă zona de excludere aeriană din Marea Chinei Orientale și nu avem intenția de a schimba modul în care ne desfășurăm activitățile în regiune', a punctat secretarul american de stat.

×