x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Johnatan Jerusalayem Netanyahu, reţinut din nou la Chişinău

Johnatan Jerusalayem Netanyahu, reţinut din nou la Chişinău

24 Apr 2009   •   00:00

Cetăţeanul român Johnatan Jerusalayem Netanyahu, eliberat joi în urma unei decizii judecătoreşti, a fost reţinut din nou, vineri, în capitala Republicii Moldova, informează PROTV Chişinău.



Procurorii au contestat decizia judecatoriei Râşcani, care refuzase joi eliberarea unui nou mandat de arestare, iar Curtea de Apel a apreciat vineri că există suficiente motive pentru cercetarea lui Netanyahu în stare de arest şi a emis un mandat de arestare pentru 30 de zile pe numele acestuia.

Netanyahu, reţinut la 10 aprilie, fusese eliberat joi, fiind cercetat penal în stare de libertate şi având interdicţie de a părăsi Chişinăul. Judecătoria sectorului Râşcani a respins joi cererea procurorilor de a prelungi mandatul de arest pentru încă 30 de zile. "Procurorii au avut la dispoziţie 15 zile să aducă noi probe. Ei nu au găsit nimic şi de aceea el a fost scos de după gratii", a declarat avocatul lui Netanyahu, Roman Mihăieş.

Cetăţeanul româno-american Johnatan Netanyahu a fost reţinut în urmă cu două săptămâni. Procurorii îl învinuiesc că ar fi participat la distrugerea de bunuri în timpul manifestaţiilor violente din 7 aprilie. La rândul său, Johnatan Netanyahu susţine că nu este vinovat şi că ar fi participat paşnic la protest.

"Nu am nicio vină (...) din curiozitate m-am dus acolo. M-am dat mai într-o parte şi pe urmă poliţiştii au aruncat cu grenade lacrimogene. Din beţia aceasta am început şi eu să arunc nişte pietre", a explicat Netanyahu joi.

Procuratura Generală anunţase iniţial că în apartamentul închiriat la Chişinău de Netanyahu au fost găsite substanţe inflamabile şi scheme ale clădirii Parlamentului şi Preşedinţiei. Netanyahu spune, însă, ca nu ştie cum au ajuns aceste obiecte în locuinţă.

Solicitat de PRO TV, serviciul de presă al Procuraturii Generale a declarat că, deocamdată, nu se ştie dacă procurorii vor formula recurs la Curtea de Apel împotriva deciziei Judecătoriei sectorului Râşcani. Johnatan Netanyahu este originar din România, rezident în Statele Unite. În calitate de cleric ortodox acesta s-a aflat de mai multe ori la Chişinău în ultimii ani, fiind preot la biserica Sf. Gheorghe din capitală.

Procuratura Generală a Republicii Moldova a afirmat, într-un comunicat publicat în data de 10 aprilie, că Netanyahu este acuzat de organizarea de "dezordini de masă" şi acţiuni de "uzurpare a puterii de stat".

Procuratura a precizat că, în cursul percheziţiei, în locuinţa acestuia au fost găsite şi confiscate "hărţi multiplicate ale oraşului Chişinău, fotografii ale clădirilor administrative, inclusiv a Parlamentului şi Preşedinţiei şi sticle cu substanţe inflamabile special adaptate".

Potrivit informaţiilor anunţate ulterior, Johnattan Jerusalayem Netanyahu are dublă cetăţenie - română şi americană şi a fost vizitat de două ori în arest de consulul american de la Chişinău.

Curtea de Apel Chişinău ceruse vineri Procuraturii o expertiză medico-legală urgentă în cazul lui Netanyahu, care a afirmat că a fost bătut de poliţie în timpul detenţiei, şi a decis reducerea de la 30 la 15 zile a mandatului de arestare. Avocatul lui Netanyahu, Roman Mihăieş, a afirmat că, în baza deciziei de vineri, mandatul de arestare al lui Netanyahu va expira la 24 aprilie.

În cursul audierii, Procuratura a prezentat o înregistrare video, în care Netanyahu aruncă un obiect în direcţia poliţiştilor care asigurau paza Parlamentului. El a afirmat însă că a fost afectat de gazele paralizante folosite de poliţie în timpul protestelor de la Chişinău şi nu îşi mai aminteşte. Procuratura a decis şi să efectueze expertize dactiloscopice şi ale substanţelor din sticlele găsite la domiciliul lui Netanyahu în timpul percheziţiei.
Mediafax

×
Subiecte în articol: externe chisinau netanyahu