x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Jurnalul lui Mengele, scos la licitaţie în SUA

Jurnalul lui Mengele, scos la licitaţie în SUA

de Mihaela Matachita    |    02 Feb 2010   •   00:00

Jurnalul medicului nazist Josef Mengele, "îngerul morţii" care a făcut experimente pe prizonierii din lagărul de la Auschwitz, va fi scos la licitaţie în martie, în SUA, fiind evaluat la 40.000 de lire sterline, a informat dailymail.co.uk.

Mengele a fost responsabil pentru cel puţin 400.000 de morţi. El a semnat documentele de trimitere la camera de gazare şi a făcut experimente fără anestezie pe evrei. Mulţi dintre aceştia au murit în agonie. După încheierea celui de-al doilea război mondial, Mengele a fugit în Brazilia, unde a început să îşi scrie memoriile, în 1960, când avea 49 de ani. În cartea sa el face referiri la eugenie, artă, religie, drepturile femeilor şi predicţii despre viitorul omenirii. Mengele a murit în 1979, în urma unui atac cerebral, în timp ce înota în piscină. Abia după 13 ani, identitatea sa a fost confirmată prin teste ADN.

Firma care scoate la licitaţie acest jurnal, Alexander Autographs din Connecticut (SUA), a refuzat să facă publică identitatea posesorului, dar a precizat că acesta este "un apropiat al familiei Mengele şi locuieşte în Germania". Posesorul a moştenit documentul după moartea lui Mengele, în 1979.

"Să nu confundăm lucrurile. Nu am nici un fel de simpatie pentru asemenea monştri. Oraşul tatălui meu a fost ras de pe faţa pământului, în urma unei intervenţii naziste", a declarat preşedintele casei de licitaţii, Bill Panagopulos. El a adăugat că "este, totuşi, de importanţă vitală ca asemenea documente să fie puse la dispoziţia oamenilor, pentru a afla faptele malefice din trecut şi pentru a reface puzzle-ul istoriei".

ÎNGERUL MORŢII
Îmbrăcat în alb, Mengele îi întâmpina pe noii aduşi în lagăr şi, cu o mişcare a mâinii, îi condamna la muncă sau la camera de gazare. Însă pe gemeni îi aştepta o soartă îngrozitoare: deveneau cobai pe masa de operaţie a monstrului care visa să cloneze supraomul arian cu ochi albaştri. Majoritatea victimelor doctorului mureau în dureri groaznice.

Pe coperta jurnalului de 180 de pagini scrie "Zoologie ilustrată". Prima pagină este scrisă cu creionul, restul cu cerneală. În însemnările nedatate şi care au note de subsol, corecturi, adnotări, Mengele susţinea că, dacă omenirea nu va adopta programe de purificare a rasei, precum cele pe care le experimenta el la Auschwitz, rasa umană va fi blestemată, "chiar şi fără război". "Ştim că selecţia naturală se face prin alegere şi exterminare. (...) Oamenii slabi nu trebuie să se reproducă. Acesta este singurul mod în care oamenii pot evolua", mai scria Mengele.

×
Subiecte în articol: externe