x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Justiţia SUA dă verde restructurărilor la General Motors

Justiţia SUA dă verde restructurărilor la General Motors

06 Iul 2009   •   00:00

Un tribunal pentru falimente din New York a aprobat, duminică seara, planul de restructurare a gigantului auto american General Motors Corp, plan care prevede preluarea activelor sănătoase ale GM de către o nouă societate controlată de statul american, informează AFP.



"Tranzacţia 363 a fost aprobată", a scris judecătorul Robert Gerbert, însărcinat cu acest dosar, în decizia sa referitoare la planul de restructurare a GM. "Dacă GM intră în lichidare, nu va mai rămâne nimic pentru deţinătorii de acţiuni şi nici pentru creditori", a apreciat judecătorul Robert Gerbert.

Guvernul SUA va controla 60 la sută din capitalul "noului GM", iar restul va fi împărţit între sindicatul muncitorilor din industria auto (United Auto Workers-UAW), care va avea o participaţie de 17,5 procente, şi guvernul canadian, cu o participaţie de 12 procente. Deţinătorii de obligaţiuni GM vor deţine şi ei o participaţie de 10 procente, în schimbul anulării a 27 de miliarde de dolari din datoria GM.

Graţie acestei măsuri, cele mai profitabile active ale GM vor putea să iasă de sub protecţia legii falimentului sub proprietatea guvernului. În schimb, "vechiul GM", care va include mărcile nepopulare, fabricile inutile şi pasivele societăţii, va rămâne în procedura de faliment pentru a fi lichidat. Trezoreria SUA s-a declarat de acord să ofere o finanţare totală în valoare de 60 de miliarde de dolari noii companii GM, inclusiv o linie de credit 50 de miliarde de dolari care va oferi Trezoreriei SUA o participaţie de 60 la sută din capitalul noii companii.

GM, companie care a depus cererea de plasare sub protecţia legii falimentului la data de 1 iunie 20009, a susţinut că va fi forţată să intre în lichidare dacă vânzarea activelor sale către "noul GM" nu va fi aprobată. De asemenea, guvernul american a anunţat şi el că ar putea renunţa la proiectul de a finanţa constructorul auto dacă acordul nu va fi aprobat până la data de 10 iulie.

Judecătorul Robert Gerbert a indicat că a examinat aproximativ 850 de obiecţii la planul de restructurare, ridicate de acţionarii şi creditorii GM, dar a subliniat că aceste obiecţii nu sunt valabile în opinia sa. Judecătorul a reamintit că la data de 31 martie 2009 fostul lider mondial al industriei auto avea active de 82 miliarde de dolari şi datorii în valoare de 172 miliarde de dolari. "Dacă GM va fi lichidat, valoarea acestor active după lichidiare se va ridica la mai puţin de 10 la sută din aceste 82 miliarde de dolari", a estimat judecătorul în decizia sa. "În plus, nu există niciun partener gata de fuziune sau achiziţie şi nici un investitor doritor să preia activităţile GM. Cu excepţia Trezoreriei SUA şi a statutlui canadian nu există creditori doritori şi capabili să finanţeze continuarea operaţiunilor GM", a insistat judecătorul.

Derularea cu succes a operaţiunii de restructurare a GM ar marca al doilea succes înregistrat de echipa pusă la punct de Casa Albă pentru restructurarea industriei auto după vânzarea Chrysler LLC către un consorţiu condus de grupul auto italian Fiat SpA. Curtea supremă de justiţie a SUA a aprobat vânzarea Chrysler la data de 9 iunie.

×
Subiecte în articol: externe