EXTERNE
CRIZA - Fosta provincie sarba a ramas fara Guvern
Provincia Kosovo este in pragul celei mai grave crize politice din ultima vreme, iar fortele internationale stationate aici sunt in stare de alerta. In Kosovo se afla si un contingent de 150 de militari si peste 100 de jandarmi romani.
IRINA CRISTEA
|
LA SOCOTEALA. Ramush Haradinaj va fi judecat de acelasi tribunal ca si Slobodan Milosevici |
Premierul demisionar al provinciei Kosovo, Ramush Haradinaj, a plecat, ieri, de pe aeroportul din Pristina, cu destinatia Haga. Inculpat pentru crime de razboi de catre Tribunalul Penal International (TPI) din capitala olandeza, Haradinaj a decolat la bordul unei aeronave puse la dispozitia sa de catre Forta Internationala din Kosovo (K-FOR).
CRIME. Procurorii TPI nu au clarificat care sunt acuzatiile exacte care i se aduc fostului lider al gherilei albaneze, dar presa internationala pomeneste, in acest context, despre crime impotriva umanitatii si conducerea campaniei impotriva populatiei sarbe in timpul razboiului.
MARTURIE. Detalii despre activitatile Armatei de Eliberare pe care o conducea apar chiar intr-o carte semnata de Haradinaj, care scrie ca "atacam fortele sarbe zi si noapte, oriunde se aflau. Fara ascunzisuri. Nu trecea zi fara sa ucidem politisti sarbi".
Ramush Haradinaj, care a demisionat marti din postul de premier in urma inculparii de catre Curtea de la Haga, lasa in urma o criza politica, ce ameninta sa arunce din nou provincia intr-o stare de criza. Demisia sa a dus la caderea intregului Guvern, iar Legislativul provinciei are de facut eforturi serioase pentru a desemna un nou premier. Toate acestea se intampla exact in anul in care urmeaza sa se decida statutul final, sub egida Organizatiei Natiunilor Unite (ONU). Situatia nu este tocmai fericita nici din punct de vedere al reactiei populatiei, care il considera pe Haradinaj un erou.
Membrii fortei militare internationale detasate in provincie strang, si ei, randurile, pentru a face fata unei eventuale crize. "Zilele urmatoare vor fi cruciale", a declarat un responsabil militar citat de cotidianul The Guardian.
SUPLIMENTARE. Efectivele K-FOR, care se ridicau, pana la inceputul acestei saptamani, la 18.000 de oameni, au fost suplimentate cu 600 de militari britanici, iar forta internationala de Politie a primit, la randul sau, intariri.
PARTICIPARE ROMANEASCA
|
La Forta Multinationala aflata in Kosovo sub egida Aliantei Nord-Atlantice (NATO) contribuie 23 de state membre ale Aliantei, printre care si Romania, si 12 tari care nu fac parte din NATO. Rolul K-FOR este de a stabili si mentine securitatea in provincia devastata de conflictul interetnic dintre sarbi si albanezi. Forta si-a intrat in rol in iunie 1999, sub mandat ONU. Romania participa la K-FOR din martie 2000. In prezent, contingentul romanesc din Kosovo include doua companii de infanterie, un pluton de trafic si o grupa de ofiteri si subofiteri, adica un total de 150 de militari, potrivit datelor furnizate de Ministerul roman al Apararii Nationale. De la inceputul misiunii in Kosovo, un membru al contingentului romanesc a cazut la datorie, in anul 2002. Misiunea Romaniei in provincie include si aproximativ 100 de jandarmi.
|