x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Kurdistan. Erdogan avertizează că va închide "în curând" frontiera

Kurdistan. Erdogan avertizează că va închide "în curând" frontiera

05 Oct 2017   •   18:38
Kurdistan. Erdogan avertizează că va închide "în curând" frontiera

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a avertizat joi că ţara sa va închide 'în curând' frontiera cu Kurdistanul irakian, care a votat, prin referendumul de pe 25 septembrie, în favoarea independenţei în pofida opoziţiei Bagdadului şi a statelor vecine, transmit AFP şi Reuters. 

'Spaţiul aerian va fi închis, zborurile sunt deja interzise (...), în curând frontierele vor fi închise. Cum veţi intra şi ieşi?', a spus Erdogan într-un discurs televizat, adresându-se liderilor kurzi irakieni. 

Erdogan a mai susţinut că decizia de organizare a referendumului a arătat 'perfecta ingratitudine' a guvernului regional kurd din nordul Irakului, care întreţinea strânse relaţii comerciale şi politice cu Turcia. 'Cerem guvernului regional kurd să tragă învăţămintele necesare din greşelile sale şi să ia măsuri de compensare a lor cât mai curând posibil', a mai afirmat preşedintele turc. 

Turcia şi Iran, state cu minorităţi kurde pe teritoriile lor, se opun ferm creării unui stat kurd la frontierelor lor. 

Împreună cu guvernul de la Bagdad, Ankara şi Teheran impun deja o blocadă aeriană asupra Kurdistanului irakian, iar Iranul a îngheţat schimburile petroliere cu această regiune. 

Miercuri, cu prilejul unei vizitei la Teheran, preşedintele turc a ameninţat cu represalii şi 'mai severe', avertizând Kurdistanul că va rămâne 'izolat'. 

Erdogan a ameninţat de mai multe ori că va închide oleoductul folosit pentru exportul unei mari părţi din petrolul produs în Kurdistanul irakian, prin portul Ceyhan din sudul Turciei. 

În pofida rezultatului covârşitor de la referendum, autorităţile kurde au lăsat să se înţeleagă că nu intenţionează să proclame rapid independenţa.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: kurdistan recep tayyip erdogan