x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Live TEXT Război în Ucraina, ziua 182. Zelenski: Rusia a lansat rachete asupra unei gări din centrul Ucrainei

Live TEXT Război în Ucraina, ziua 182. Zelenski: Rusia a lansat rachete asupra unei gări din centrul Ucrainei

24 Aug 2022   •   08:00
Live TEXT Război în Ucraina, ziua 182. Zelenski: Rusia a lansat rachete asupra unei gări din centrul Ucrainei

Update Rusia a lansat rachete asupra unei stații de cale ferată din regiunea centrală ucraineană Dnipropetrovsk, a declarat miercuri președintele ucrainean Volodimir Zelenski, în cadrul unei reuniuni a Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite axată pe Ucraina, relatează Reuters.

Volodimir Zelenski a spus, la ONU, că Rusia a lansat rachete asupra unei gări din regiunea centrală ucraineană Dnipropetrovsk.

„Aceasta este viața noastră în fiecare zi. Acesta este modul în care Rusia s-a pregătit pentru această sesiune a ONU”, a declarat Zelenski, în cadrul unei reuniuni a Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite, la care a participat online.

Au existat morți și răniți în urma atacurilor cu rachete, a spus Zelenski, avertizând că bilanțul ar putea crește.

Update Doi angajați ai centralei nucleare Zaporojie, aflată sub controlul forțelor ruse, au fost reținuți pentru că au transmis informații autorităților ucrainene, au anunțat reprezentanții Gărzii Naționale a Rusiei și un oficial instalat de Rusia în regiune, scrie Reuters.

Garda Națională a Rusiei a transmis că a împiedicat „acțiunile ilegale” care au amenințat securitatea centralei și a arestat doi angajați ai centralei nucleare, precum și o a treia persoană, despre care a spus că a încălcat procedurile de acces la centrală și a colaborat cu forțele armate ucrainene.

Centrala nucleară Zaporojie este cea mai mare din Europa și se află sub control rusesc din luna martie.

În ultimele săptămâni, aceasta a fost bombardată constant și există temeri că s-ar putea provoca un dezastru nuclear. Rusia și Ucraina se acuză reciproc de atacuri. 

Update Un soldat neozeelandez ar fi fost ucis în Ucraina, a anunțat Forța de Apărare a Noii Zeelande (NZDF).

"Armata neozeelandeză va lucra îndeaproape cu familia soldatului pentru a oferi sprijin în aceste momente profund triste", a precizat NZDF, citată de Reuters.

Deocamdată nu sunt disponibile alte detalii.

Soldatul se afla în concediu fără plată și nu era în serviciul activ în cadrul NZDF.

NZDF nu are soldați în Ucraina, deși are trupe în Marea Britanie care ajută la instruirea ucrainenilor în lupta de front.

Update Președintele Volodimir Zelenski a rostit un discurs emoționant pentru a marca 31 de ani de independență. Ucraina a renăscut când a fost invadată de Rusia. Ucraina va lupta „până la sfârșit”, fără niciun compromis.

E a spus că Ucraina a renăscut atunci când Rusia a invadat-o pe 24 februarie și că va recuceri Crimeea anexată și zonele ocupate din est.

În discursul înregistrat, difuzat la împlinirea a 6 luni de la invazia Rusiei din 24 februarie, Zelenski a spus că Ucraina nu mai vede războiul încheindu-se atunci când va fi pace, ci atunci când Kievul va fi victorios, conform Reuters.

"O nouă națiune a apărut în lume pe 24 februarie, la ora 4 dimineața. Nu s-a născut, ci a renăscut. O națiune care nu a plâns, nu a țipat și nu s-a speriat. Una care nu a fugit. Nu a renunțat. Și care nu a uitat", a spus el.

Liderul din timpul războiului, în vârstă de 44 de ani, a ținut discursul în hainele de luptă care îl caracterizează, în fața monumentului central al Kievului care marchează independența față de Uniunea Sovietică controlată de Rusia.

"Ce înseamnă pentru noi sfârșitul războiului? Obișnuiam să spunem: pace. Acum spunem: victorie", a spus el.

Străzile din centrul Kievului erau neobișnuit de goale miercuri dimineața, după zile de avertismente cumplite privind posibilitatea ca Rusia să lanseze noi atacuri cu rachete asupra marilor orașe.

Zelenski a promis de Ziua Independenței că Ucraina va lupta „până la sfârșit” și nu va face „nici o concesie sau compromis”.

„Nu ne interesează ce armată aveți, ne pasă doar de pământul nostru. Vom lupta pentru el până la capăt”.

ȘTIRE INIȚIALĂ Ziua Independenței Ucrainei cade la aniversarea a șase luni de la invazia Rusiei din 24 februarie și va fi marcată sub amenințarea atacurilor de pe uscat, din aer și de pe mare. Adunările publice sunt interzise în capitala Kiev.

În semn de sfidare, guvernul a așezat în centrul Kievului carcasele tancurilor și vehiculelor blindate rusești arse.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a avertizat marți cu privire la posibilitatea unor „provocări rusești respingătoare”, iar autoritățile au îndemnat populația să ia în serios avertismentele de raid aerian.

„Luptăm împotriva celei mai teribile amenințări la adresa statalității noastre și, de asemenea, într-un moment în care am atins cel mai mare nivel de unitate națională”, a declarat Zelenski.

Tot marți, el le-a spus reprezentanților a aproximativ 60 de state și organizații internaționale care au participat la un summit virtual privind Crimeea că Kievul va alunga forțele rusești din peninsulă prin orice mijloace necesare, fără a se consulta în prealabil cu alte țări.

Războiul a ucis mii de civili, a forțat peste o treime din cei 41 de milioane de locuitori ai Ucrainei să își părăsească locuințele, a lăsat orașele în ruine și a zguduit piețele globale. Este în mare parte în impas, fără nicio perspectivă imediată de negocieri de pace.

Pe lângă Crimeea, pe care a anexat-o în 2014, Rusia și-a extins controlul asupra unor zone din sud, inclusiv pe coastele Mării Negre și ale Mării Azov, precum și asupra unor bucăți din estul regiunii Donbas, care cuprinde provinciile Luhansk și Donețk.

Forțele armate ucrainene au declarat că aproape 9.000 de militari au fost uciși în război până în prezent.

Rusia nu și-a făcut publice pierderile, dar serviciile de informații americane estimează 15.000 de morți în ceea ce Moscova numește o „operațiune militară special” de „denazificare” a Ucrainei. Kievul spune că invazia este un act neprovocat de agresiune imperială.

Ucraina s-a desprins de Uniunea Sovietică în august 1991, iar o majoritate covârșitoare a ucrainenilor a votat la referendum pentru declararea independenței.

Update: Germania va furniza Ucrainei asistenţă militară suplimentară în valoare de 500 de milioane de euro, a declarat marţi cancelarul Olaf Scholz

Olaf Scholz, aflat în vizită oficială în Canada, a participat prin videoconferinţă la reuniunea Platformei Crimeea.

Cancelarul Germaniei a anunţat asistenţă militară suplimentară în valoare de 500 de milioane de euro pentru Ucraina, inclusiv trei sisteme antiaeriene de tip Iris-T şi 12 vehicule blindate. De asemenea, vor fi livrate 20 de sisteme de artilerie, muniţie şi sisteme anti-drone, conform unuui purtător de cuvânt al Guvernului de la Berlin.

"Germania se menţine cu fermitate de partea Ucrainei şi va rămâne alături de Ucraina cât va fi necesar. Comunitatea internaţională nu va accepta niciodată anexările de teritoriu ilegale şi imperialiste ale Rusiei", a declarat Olaf Scholz, conform site-ului RND.de, în intervenţia la reuniunea Platformei Crimeea.

×
Subiecte în articol: ucraina