x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe “Lacăt pe gură” la Chişinău: Delict de opinie pe forumuri

“Lacăt pe gură” la Chişinău: Delict de opinie pe forumuri

de Vitalie Calugareanu    |    13 Iun 2008   •   00:00

Portalul informaţional “Unimedia” din Republica Moldova, care a publicat pe forumul său opiniile unor tineri cercetaţi de Procuratura de la Chişinău pentru “tentativă de răsturnare a guvernării cu scopul anexării Republicii Moldova la România”, a anunţat pentru mîine o amplă acţiune de protest.

• COREPSONDEŢĂ DE LA CHIŞINĂU
Portalul informaţional “Unimedia” din Republica Moldova, care a publicat pe forumul său opiniile unor tineri cercetaţi de Procuratura de la Chişinău pentru “tentativă de răsturnare a guvernării cu scopul anexării Republicii Moldova la România”, a anunţat pentru mîine o amplă acţiune de protest.

Tinerilor le-au fost sechestrate calculatoarele, au fost interogaţi de Procuratură şi sînt învinuiţi că ar face parte dintr-un grup ce ar pune la cale “răsturnarea puterii” comuniste, infracţiune care se pedepseşte, conform Codului Penal al Republicii Moldova, cu 7 ani de închisoare.

Forumiştii sînt acuzaţi că au postat comentarii critice la adresa comuniştilor.

La protestul “Unimedia”, care a fost deja autorizat de Primăria Chişinăului, şi-au confirmat participarea mai multe partide politice de orientare democratică, jurnalişti şi grupuri de tineri cu atitudine civică. “Veniţi, sîmbătă, 14 iunie, începând cu ora 10:00, în Scuarul Arcului de Triumf din centrul capitalei să ne cerem drepturile! Ne vom solidariza cu tinerii intimidaţi de Procuratură şi vom solicita guvernării să asigure respectarea libertăţii de exprimare în Republica Moldova”, se menţionează în anunţul publicat de “Unimedia”.

Organizaţia de Tineret a Partidului Liberal din Moldova (partid al cărui vicepreşedinte este şi primarul Chişinăului, Dorin Chirtoacă) a protestat ieri faţă de anchetarea tinerilor forumişti de Procuratură. Preşedintele Asociaţiei Juriştii pentru Drepturile Omului, Vitalie Nagacevschi, a declarat că tinerii deja se pot adresa Curţii Europene pentru Drepturile Omului, pentru că le-a fost încălcat dreptul la libera exprimare. În plus, calculatoarele lor stau încă desfăcute în birourile Procuraturii.

Procuratura Generală a Moldovei a confirmat intentarea unui dosar penal “pe faptul chemărilor publice la răsturnarea prin violenţă a orînduirii constituţionale şi pe faptul acţiunilor intenţionate îndreptate spre aţîţarea vrajbei”.

Avocatul Vitalie Nagacevschi susţine că, de regulă, asemenea dosare nu ajung în instanţă, ele avînd doar scopul de a-i speria pe cei care îşi permit să ofenseze guvernarea comunistă pe internet. “Dacă vă amintiţi, cu cîţiva ani în urmă a fost pornit un dosar penal pe faptul arderii drapelului Federaţiei Ruse şi a portretului lui Putin. Aţi mai auzit de el? Nu. Prin aceste dosare pur şi simplu se încearcă a se astupa gura opoziţiei populare... De altfel, aceste dosare o să le joace festa comuniştilor în ceea ce priveşte relaţiile cu structurile europene”, a subliniat Nagacevschi.

 

×
Subiecte în articol: externe