x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Risc de botulism la bebeluşii din Noua Zeelandă şi China. Autorităţile dau vina pe un producător de lapte

Risc de botulism la bebeluşii din Noua Zeelandă şi China. Autorităţile dau vina pe un producător de lapte

05 Aug 2013   •   09:10
Risc de botulism la bebeluşii din Noua Zeelandă şi China. Autorităţile dau vina pe un producător de lapte

Premierul neo-zeelandez John Key a acuzat luni compania de produse lactate Fonterra că a anunţat cu întârziere contaminarea unora dintre produsele sale cu o bacterie potenţial mortală, informează agerpres.ro.

Fonterra a comunicat la sfârşitul săptămânii trecute că trei loturi de zer folosit în mai 2012 la fabricarea formulelor de lapte pentru sugari şi băuturi pentru sportivi conţineau bacteria Clostridium botulinum, care poate cauza botulism, boală ce provoacă paralizie şi chiar moarte.

China, un mare importator de produse lactate neo-zeelendeze, în special lapte pentru sugari, a întărit controalele sanitare. Potrivit Wellingtonului, China a interzis importurile de lapte praf neo-zeelandez, informaţie care nu a fost confirmată de Beijing.

"Sunt uimit că, în mai 2012, atunci când a fost produs zerul în cauză, (Fonterra) a observat ceva în cadrul testelor, însă compania nu a considerat că este suficient de îngrijorător, întrucât a autorizat ieşirea loturilor din fabrică", a declarat premierul, a cărui ţară este un exportator major de produse lactate.

"Am putea crede că un grup a cărui activitate depinde de încrederea consumatorilor, de siguranţa alimentară şi de calitatea acestor produse, nu şi-ar asuma asemenea riscuri", a adăugat Key într-un interviu pentru Radio New Zealand.

Şeful guvernului a indicat că o echipă de şaizeci de persoane anchetează în prezent consecinţele contaminării. Pentru moment, nu a fost semnalat niciun caz de îmbolnăvire.

Fonterra, care reuneşte circa 13.000 de fermieri neozeelandezi, se prezintă ca fiind primul exportator mondial de produse lactate.

Industria lactată reprezintă 25% din exporturile neozeelandeze, potrivit statisticilor guvernamentale. Noua Zeelandă exportă produsele lactate în special în Asia, unde se bucură de imagine de marcă excelentă. Acest sector reprezintă 10,4 miliarde de dolari neozeelandezi, respectiv 6,13 miliarde de euro, pentru această ţară majoritar agricolă. 

×
Subiecte în articol: botulism botulinic zer lapte contaminat