x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Laţul se strânge: Sarkozy a beneficiat de o donaţie ilegală

Laţul se strânge: Sarkozy a beneficiat de o donaţie ilegală

de Mihaela Matachita    |    07 Iul 2010   •   00:00

Presiunile nu contenesc asupra preşedintelui francez, Nicolas Sarkozy, fiind din nou în centrul atenţiei: Claire T., fosta contabilă a moştenitoarei grupului L'Oreal, Liliane Bettencourt, a informat Poliţia despre o donaţie de 150.000 de euro pentru finanţarea campaniei prezidenţiale a lui "Sarko".

Suma de 150.000 de euro a fost plătită în numerar, în 2007, actualului ministru francez al Muncii, Eric Woerth, a precizat AFP.
Prezenta dezvăluire demonstrează că gestul preşedintelui de a sacrifica doi secretari de stat pentru salvarea actualului ministru al Muncii a fost insuficient şi dau greutate afirmaţiilor opoziţiei, potrivit cărora "este mare panica la vârf".
Claire T., care a lucrat timp de 12 ani pentru Liliane Bettencourt, a declarat marţi site-ului Mediapart că Woerth a primit suma în calitate de trezorier al partidului prezidenţial UMP. Fosta contabilă a fost audiată luni de Poliţie, în cadrul unei anchete privind legăturile dintre Liliane Bettencourt şi consilierul său financiar, Patrice de Maistre. "În momentul audierii, ea a spus Poliţiei ceea ce a declarat şi pentru Mediapart - că de Maistre i-a cerut să retragă 150.000 de euro în bancnote, indicându-i că banii sunt destinaţi lui Eric Woerth", a precizat avocatul său, Antoine Gillot. Acesta a adăugat că "nu ea este cea care i-a înmânat banii lui Eric Woerth şi nu a fost prezentă la cina" dintre Woerth şi de Maistre.
AFP preciza că, potrivit legislaţiei franceze, suma maximă care poate fi donată este limitată la 4.600 de euro pentru campania unui candidat şi la 7.500 de euro pe an pentru partide.
Confruntându-se cu cea mai gravă criză de la preluarea mandatului, preşedintele francez a reacţionat imediat, declarând marţi că acuzaţiile reprezintă "o calomnie care nu are decât scopul de a mânji, fără nici o legătură cu realitatea". Eric Woerth i s-a alăturat în aceeaşi zi, negând cu aplomb că ar fi primit pentru activităţi politice "fie şi un euro care să nu fie legal", considerând că aceste dezvăluiri sunt "o afacere politică" şi apreciind că nu există dovezi care să probeze acuzaţiile.
Woerth este descris de presa din Hexagon drept personaj-cheie al Guvernului francez, fiind cel care gestionează aplicarea nepopularei reforme a pensiilor. El mai este acuzat că s-a aflat în conflict de interese în perioada în care era ministru pentru buget, iar soţia sa administra o parte a averii moştenitoarei L'Oreal.
Această nouă dezvăluire se înscrie în seria de scandaluri care afectează Guvernul francez şi care au condus duminică la demisia forţată a celor doi secretari de stat, acuzaţi de corupţie pentru folosirea de fonduri publice.

×
Subiecte în articol: externe