x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Le Figaro: Raportele de siguranţă ale centralelor nucleare japoneze, falsificate

Le Figaro: Raportele de siguranţă ale centralelor nucleare japoneze, falsificate

de Veronica Micu    |    15 Mar 2011   •   14:01
Le Figaro: Raportele de siguranţă ale centralelor nucleare japoneze, falsificate
156391-.jpgJaponia are pe teritoriul său 55 de reactoare nucleare, mai mult decât orice alt stat din lume. Tokyo Electric Power Co (TEPCO), compania care exploateză o treime dintre aceste reactoare, inclusiv pe cele de la Fukushima, de unde au avut loc scurgeri radioactive, a falsificat în trecut mai multe rapoarte de siguranţă, scriu jurnaliştii de la Le Figaro.

Premierul japonez Naoto Kan a criticat vehement astăzi Tokyo Electric Power Co pentru modul în care a administrat situaţia de la centrala nucleară Fukushima I.

"Posturile de televiziune au anunţat o explozie. Dar biroul premierului nu a fost informat timp de circa o oră", l-a auzit un reporter al Kyodo News pe Kan spunând în timpul unei reuniuni cu directorii companiei. "Ce naiba se întâmplă?", a adăugat el.

La sfârşitul anilor 80 şi începutul anilor 90, Tepco (Tokyo Power Electric Company), a falsificat în jur de 30 de rapoarte de securitate, scrie Le Figaro.

Pe 29 august 2002, agenţia de securitate nucleară industrială japoneză dezvăluia acest lucru unei opinii publice scandalizate. Falsificarea avea drept obiectiv ascunderea a cel puţin trei incidente survenite la centralele de la  Fukushima şi de la  Kashiwazaki-Kariwa (prefectura Niigata, în nord, la 200 km de Tokyo). Falsificarea rapoartelor a fost făcută în unele cazuri timp de 25 de ani,  estimându-se că în tot acest timp au avut loc peste 200 de evenimente. În urma acestui scandal Tepco a închis 7 dintre cele 17 reactoare ale sale pentru inspecţie în 2002.

În aprilie 2007 un alt exploatant nipon, Hokuriku Electric, a recunoscut că a ascuns timp de opt ani un incident de la un reactor cu apă fierbinte de la Shika.

LA Times citează un cercetător în seismologie de la universitatea din Kobe, potrivit căruia un dezastru nuclear nu este posibil doar la Fukushima, ci şi la alte centrale, cum ar fi cea de la Hamaoka.

Publicaţia americană spune şi că japonezii se tem că guvernul le ascunde aevăratul pericol la care sunt expuşi. Deşi concentraţia de substanţe periculoase din atmosferă a depăşit de 400 de ori limitele normale în anumite regiuni, autorităţile sunt calme, iar OMS spune că nu există un pericol mare pentru sănătatea publică.

×