x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Libertatea presei, în cădere liberă

Libertatea presei, în cădere liberă

de Şerban Mihăilă    |    21 Apr 2016   •   19:10
Libertatea presei, în cădere liberă

Libertatea presei s-a deteriorat în toate regiunile lumii, în 2015, în special în cele două Americi, care s-au plasat pentru prima oară după Africa în clasamentul  organizației “Reporteri fără frontiere” (RSF), scrie AFP. România se află pe locul 49.

“Politizarea excesivă a mass media, mecanismele de finanțare corupte, politicile editoriale subordonate intereselor patronatului și infiltrarea de presupuși agenți ai serviciilor secrete au avut ca impact transformarea media în instrumente de propagandă politică, lucru vizibil mai ales în anii electorali, inclusiv în 2014”, se arată în raportul RSF.

Întocmit în fiecare an pentru 180 de țări, clasamentul libertății presei are drept criterii o serie de indicatori, cum ar fi  pluralismul, independența mass-media, autocenzura, cadrul legal, transparența, infrastructura și abuzurile. “Toți indicatorii clasamentului indică o deteriorare a libertății presei. Multe dintre autoritățile publice încearcă să recâștige controlul în țările lor, temându-se foarte tare de marile dezbateri publice”, susține Christophe Deloire, secretarul general al RSF. “Astăzi, este din ce în ce mai ușor pentru toate autoritățile să se adreseze direct publicului, datorită noilor tehnologii și, în consecință, se exercită mai multă violență împotriva tuturor surselor independente de informații”, spune el.

America la coadă, Europa fruntașă

Deși s-a deteriorat în toate zonele geografice, libertatea presei a regresat în special pe continentele americane, din cauze multiple, cum ar fi asasinarea jurnaliștilor în America Centrală. În America Latină, violența instituțională din state precum Venezuela (locul 139 în clasamentul RSF) sau Ecuador (locul 109), crima organizată din țări ca Honduras (locul 137), nepedepsirea infractorilor în Columbia (locul  134) și corupția, cum ar fi cea din Brazilia (locul 104) sunt principalele obstacole în calea libertății presei, arată raportul RSF. În America de Nord, Statele Unite se clasează de locul 41, din cauza supravegherii electronice, iar Canada pe poziția a 18-a.

Țările cu presa cea mai liberă sunt Finlanda, Olanda și Norvegia, care ocupă primele trei locuri în clasamentul RSF. România se plasează pe locul 49, după Mauritania și înainte de Comore. Cu un an înainte, România se situa pe locul 52.

 

Între codașe figurează Eritreea (locul 180), Coreea de Nord (locul 179), Turkmenistan (locul 178), Siria (locul 177), China (locul 176), Yemen (locul 170), Irak (locul 158)

×