x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Liderii Hamas vor fi ucisi unul cate unul

Liderii Hamas vor fi ucisi unul cate unul

24 Mar 2004   •   00:00

Israelul a anuntat ieri ca a decretat miscarea radicala palestiniana Hamas drept „inamic strategic". In paralel, Ministerul de Externe de la Ierusalim incearca sa atraga atentia asupra legaturilor dintre Hamas si Al-Qaeda.

Condamnat de majoritatea statelor pentru operatiunea de lichidare a liderului spiritual si fondator al miscarii Hamas, seicul Ahmed Yassin, Israelul a lansat inca de luni o campanie de atragere a atentiei asupra legaturilor dintre Hamas si Al-Qaeda, reteaua terorista internationala a lui Ossama ben Laden. Intr-o circulara trimisa misiunilor israeliene din strainatate, MAE de la Ierusalim afirma, potrivit Haaretz, ca „Israelul l-a ucis pe liderul spiritual a unei organizatii teroriste, in cadrul luptei globale contra terorismului. Incercarea de a-l prezenta pe Yassin ca pe un lider spiritual moderat este aceeasi cu incercarea de a-l prezenta pe ben Laden in aceeasi postura". In plus, ministerul recomanda misiunilor diplomatice din strainatate intarirea masurilor de securitate, pentru a preveni orice act de razbunare a uciderii seicului Yassin.

SECURITATE. Recomandarea ministerului a fost urmata intocmai de reprezentantele israeliene din lumea intreaga si ar putea fi prelungita pentru mai multe saptamani. Israelul insusi este in alerta maxima, pentru a putea face fata unui posibil val de atentate in urmatoarea perioada. Cu atat mai mult cu cat ministrul Apararii, Shaul Mofaz, a anuntat ca operatiunile de lichidare a liderilor Hamas vor continua. Sefii din sistemul de aparare israelian au decis, in cadrul unei reuniuni de cinci ore, luni, sa continue atacurile cu tinta clara, pentru a-i spulbera intreaga conducere, fara a astepta ca Hamas sa loveasca din nou.

CONTINUITATE. Problema principala este acum viitorul miscarii Hamas. Pentru ca de conducerea sa depinde, intr-un fel, si forta sa. Un reprezentant al miscarii a anuntat ieri ca in cadrul instantelor directoare ale Hamas vor avea loc alegeri pentru desemnarea noului sef, dupa perioada de doliu decretata dupa asasinarea seicului Yassin.
MARINA CONSTANTINOIU


Doliu la ambasada Palestinei

Ambasada Palestinei din Bucuresti a deschis ieri, pentru căteva zile, cartea de condoleante in care membrii comunitatilor statelor arabe din Romănia isi vor exprima un ultim omagiu liderului spiritual palestinian, Ahmed Yassin, ucis luni dimineata intr-un raid israelian. Ambasadorul extraordinar si plenipotentiar al Palestinei, Fouad al Bitar, a reiterat pozitia oficiala a Autoritatii Palestiniene, „de condamnare a actului terorist ordonat de Guvernul Sharon, atentat survenit la un moment propice pentru Israel, in contextul apropiatei reuniuni la nivel inalt a statelor arabe de la Tunis", din 29 martie. (Anca Aldea)

×
Subiecte în articol: externe hamas