x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Liderii UE cer INSISTENT Alianței Nord-Atlantice să evite un conflict direct cu Rusia

Liderii UE cer INSISTENT Alianței Nord-Atlantice să evite un conflict direct cu Rusia

04 Mar 2022   •   15:32
Liderii UE cer INSISTENT Alianței Nord-Atlantice să evite un conflict direct cu Rusia
Sursa foto: hepta

Cancelarul german Olaf Scholz cere NATO să evite un conflict direct cu Rusia și vrea să se continue discuțiile diplomatice pentru pace cu Ucraina. Totodată, și președintele Consiliului European cere Alianței Nord-Atlantie să nu se implice în conflictul din Ucraina, avertizând asupra pericolului unui nou război mondial.

"Acest lucru ar atrage după sine o escaladare dramatică a situaţiei din Ucraina, ar genera pericole majore. De aceea, nu va exista nicio decizie în sensul implicării statelor NATO la nivel militar. În acest moment, noi trebuie să facem totul pentru a continua în direcţia stabilită. Pe de o parte, trebuie să exercităm presiuni asupra Rusiei prin sancţiuni, dar, pe de altă parte, trebuie să deschidem spaţiu pentru diplomaţie. Este necesar un armistiţiu, o situaţie în care să aibă loc negocieri, pentru a obţine, în final, retragerea trupelor ruse. Trebuie să ne implicăm cu toate forţele pentru obţinerea păcii", a avertizat Olaf Scholz.

Cu toate astea, el a hotărât să trimită armament Ucrainei, decizie criticată de unii politicieni. Și asta în pofida faptului că Berlinul nu aprobă acordarea de echipamente militare în  zonele de conflict. 

"Dar, după atacul asupra Ucrainei, ar fi fost fals să continuăm în această direcţie", a argumentat Olaf Scholz.

Totodată, președintele Consiliului European, Charles Michel, a cerut NATO să nu instituie zonă de interdicţie aeriană în Ucraina, avertizând că această acţiune ar fi "un pas prea departe".

"UE nu este în război cu Rusia. Realitatea este că Rusia a lansat un război sălbatic împotriva Ucrainei. Ucraina nu este membră NATO, de aceea trebuie să fim extrem de atenţi şi prudenţi. Trebuie să facem tot ce este posibil, dar, ţinând cont de faptul că Rusia are arme nucleare, este foarte important să evităm un al treilea război mondial.

Decizia nu este a Uniunii Europene, ci a NATO, dar este important ca NATO să înţeleagă faptul că acesta ar fi un pas prea departe. De aceea, noi depunem eforturi la nivel diplomatic. Încercăm să oferim susţinere suplimentară Ucrainei pentru a obţine un armistiţiu cât mai curând posibil, pentru a ne asigura că vom putea intensifica negocierile cât mai rapid", a avertizat preşedintele Consiliului European. 

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut insistent NATO să instituie zonă de interdicție aeriană pentru a bloca pătrunderea avioanelor militare ruse de luptă, dar NATO nu a răspuns  solicitării. În cazul în care NATO ar face acest lucru, atunci avioane NATO și sisteme aeriene ar trebui să protejeze spațiul aerian al Ucrainei, extinzând războiul dincolo de granițele acestei țări. 

 

 

×
Subiecte în articol: ue nato germania