x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Liderul laburist Jeremy Corbyn declină invitaţia la dineul de stat în onoarea lui Trump

Liderul laburist Jeremy Corbyn declină invitaţia la dineul de stat în onoarea lui Trump

27 Apr 2019   •   14:00
Liderul laburist Jeremy Corbyn declină invitaţia la dineul de stat în onoarea lui Trump

Liderul opoziţiei laburiste britanice, Jeremy Corbyn, a declinat invitaţia de a lua parte la banchetul de stat ce va avea loc în onoarea preşedintelui american Donald Trump, aşteptat într-o vizită de stat în Regatul Unit între 3 şi 5 iunie, transmit AFP şi dpa.

'Jeremy Corbyn a declinat astăzi invitaţia la dineul de stat cu Donald Trump', a anunţat Partidul Laburist, într-un comunicat.

Corbyn consideră că premierul conservator 'Theresa May nu ar trebui să întindă covorul roşu al unei vizite de stat pentru a onora un preşedinte care rupe tratate internaţionale vitale, susţine negarea schimbării climatice şi foloseşte o retorică rasistă şi misogină'.

'Păstrarea unei relaţii importante cu Statele Unite nu pretinde pompa şi ceremonia unei vizite de stat', a adăugat Corbyn, care s-a declarat totuşi dispus să se întâlnească cu Trump 'pentru a discuta toate subiectele de interes'.

Theresa May l-a invitat pe Donald Trump în Marea Britanie încă din ianuarie 2017, dar vizita de stat anunţată iniţial s-a transformat într-o simplă 'vizită de lucru' în iulie 2018, în urma apelurilor la proteste faţă de politicile acestuia, mai ales în domeniul imigraţiei.

Downing Street a subliniat însă atunci că o vizită de stat rămânea de actualitate.

Spre deosebire de o vizită de lucru, o vizită de stat implică, în general, o procesiune cu trăsura regală în Londra şi banchete.

'Mai multe detalii despre program vor fi anunţate la momentul oportun', a indicat Palatul Buckingham, care a anunţat marţi vizita preşedintelui american.

Activişti au promis deja că 'sute de mii de manifestanţi vor inunda capitala' pentru a protesta contra vizitei lui Trump, după ce, în 2018, deplasarea acestuia în Marea Britanie a scos în stradă zeci de mii de manifestanţi.AGERPRES

×
Subiecte în articol: Jeremy Corbyn