x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Lipsa de transparență a guvernului britanic a îngreunat negocierile pentru Brexit

Lipsa de transparență a guvernului britanic a îngreunat negocierile pentru Brexit

04 Sep 2020   •   14:46
Lipsa de transparență a guvernului britanic a îngreunat negocierile pentru Brexit

Negocierile pentru ieșirea Regatului Unit din UE au fost îngreunate de lipsa de transparență a guvernului britanic, relevă un raport al Oficiului Naţional pentru Audit (NAO), organism independent, citat de EFE.

Pregătirile pentru Brexit au presupus angajarea unui număr mare de funcționari, 22.000 de persoane din diverse ministere lucrând pentru realizarea acestui obiectiv. Costurile s-au ridicat la 4,4 miliarde de lire sterline.

Britanicii au votat în favoarea ieșirii țării lor din blocul comunitar la 23 iunie 2016.

Secretomania Ministerului pentru Ieşirea din UE (Dexeu), desfiinţat după Brexit şi care a negociat acordul de ieşire, nu a ajutat la buna conlucrare între diferitele departamente.
''Dexeu a blocat comunicarea şi a ţinut secret orice lucru care avea legătură cu poziţia de negociere a Regatului Unit. Acest instinct către secretomanie al guvernului poate afecta o coordonare efectivă, colaborarea şi sensul urgenţei, în momentul în care trebuie să se înregistreze progrese către un obiectiv comun'', a precizat NAO.

Raportul califică drept ''limitate'' pregătirile anterioare referendumului din 2016 pentru a identifica impactul unei desprinderi a Regatului Unit cu principalul său partener comercial.

Şefa comitetului pentru conturile publice din Parlament, Meeg Hillier, a declarat că miniştrii trebuie să se asigure că astfel de greşeli nu se vor mai repeta.

Reprezentantul NAO, Gareth Davies, a apreciat că Brexitul presupune o muncă extrem de complexă pentru guvern şi şi-a exprimat convingerea că cele învăţate în timpul acestor negocieri pot servi drept exemplu în cadrul pregătirilor pentru sfârşitul perioadei de tranziţie, dar şi în gestionarea altor crize, cum ar fi pandemia de coronavirus.

Săptămâna viitoare începe cea de-a opta rundă de negocieri cu UE în vederea încheierii unui acord comercial şi de securitate care va configura viitoarea relaţie dintre Londra şi Bruxelles., după încheierea perioadei de tranziție.

×
Subiecte în articol: brexit