x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Lira turcească atinge un nivel minim record după victoria în alegeri a lui Erdogan

Lira turcească atinge un nivel minim record după victoria în alegeri a lui Erdogan

de Redacția Jurnalul    |    29 Mai 2023   •   21:15
Lira turcească atinge un nivel minim record după victoria în alegeri a lui Erdogan
Sursa foto: Hepta

Lira turcească a atins luni un nivel minim record în raport cu dolarul american. Evoluția a avut loc la doar o zi după ce după ce președintele Tayyip Erdogan și-a asigurat victoria în alegerile prezidențiale de duminică, potrivit Reuters.

Lira a slăbit până la 20,077 pentru un dolar, depășind precedentul nivel minim atins vineri. Lira s-a prăbușit cu peste 7% de la începutul anului și a pierdut peste 90% din valoarea sa în ultimul deceniu, economia din Turcia fiind lovită de crize și de inflație.

După criza valutară din 2021, autoritățile turcești și-au asumat un rol din ce în ce mai activ pe piețele valutare, în timp ce rezervele valutare și de aur s-au diminuat.

„În opinia noastră, cea mai mare provocare a lui Erdogan este economia Turciei. Victoria sa vine pe fondul unor dezechilibre economice periculoase, modelul său economic dovedindu-se din ce în ce mai nesustenabil", a declarat analistul Roger Mark.

Erdogan a câștigat alegerile în ciuda îndelungatelor turbulențe economice pe care Turcia le-a traversat și a criticilor apărute în urma cutremurelor devastatoare de la începutul anului..

(sursa: Mediafax)

 

×
Subiecte în articol: lira alegeri turcia