x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Lista neagră a Al Qaida în Peninsula Arabică. Alte nume pe lista celor care trebuie ucişi

Lista neagră a Al Qaida în Peninsula Arabică. Alte nume pe lista celor care trebuie ucişi

de Marina Constantinoiu    |    15 Ian 2015   •   18:33
Lista neagră a Al Qaida în Peninsula Arabică. Alte nume pe lista celor care trebuie ucişi

Caricaturistul Charb, ucis de fraţii Kouachi, figura pe o listă publicată în 2013 în revista “Inspire” a Al Qaida în Peninsula Arabică (Aqpa), organizaţia care a revendicat atentatul de la Charlie Hebdo, scrie francetvinfo.fr. Alte persoane figurează pe această listă neagră a Aqpa. În 2013, revista în engleză a Aqpa a publicat această listă cu persoane care trebuie ucise, sub titlul “Wanted, dead or alive, for crimes against Islam” (“Căutaţi, morţi sau vii, pentru crime contra Islamului”). În afara lui Charb, pe listă mai apar câţiva caricaturişti. Suedezul Lars Vilks, autorul, în 2007, al unui desen reprezentându-l pe Profetul Mahomed drept câine, şi vizat deja de o tentativă de asasinat, desenatoarea americană Molly Norris, ameninţată cu moartea printr-o fatwa de către predicatorul americano-yemenit Anwar Al-Awlaki şi danezul Kurt Westergaard, autorul desenului în care turbanul Profetului se termină sub formă de bombă. El a publicat în ziarul danez Jyllands-Posten, care a difuzat mai multe caricaturi ale lui Mahomed în 2005, provocând violente manifestaţii în mai multe ţări musulmane. Aceste desene au fost reproduse câteva luni după aceea de Charlie Hebdo, în semn de solidaritate.

Jyllands-Posten este vizat în mod special. Sunt prezentate fotografia lui Carsten Juste (ortografiat greşit Luste), fost redactor-şef al cotidianului, şi a lui Flemming Rose, fost redactor-şef al paginilor de cultură ale ziarului. Măsurile de protecţie pentru salariaţii ziarului au fost întărite.

Pe listă se mai află şi pastorul american Terry Jones, care a ars în public exemplare din Coran, în 2011. Şi acesta face obiectul unei supravegheri sporite.

Un alt obiectiv este Morris Sadek, un copt american bănuit că a participat la realizarea filmului islamofob “Inocenţa musulmanilor”, a cărui difuzare pe Internet a jenat lumea musulmană.

Scriitorul britanic Salman Rushdie, autorul “Versetelor satanice”, obligat să trăiască în clandestinitate de circa 10 ani, după o fatwa emisă contra lui de ayatollahul Khomeini în 1989, este şi el pe listă. Fatwa a fost totuşi ridicată oficial în 1989 de către Iran.

Pe listă figurează şi numele fostei deputate olandeze de origine somaliană Ayaan Hirsi Ali, militantă pentru drepturile femeilor musulmane, care a colaborat, în 2004, cu olandezul Theo van Gogh, la realizarea unui film despre condiţia femeii în ţările care aplică Islamul riguros. După asasinarea lui Theo van Gogh de către un islamist, şi ea s-a aflat pe lista persoanelor care trebuie ucise.

Alături de Molly Norris figurează şi Geert Wilders (ortografiat “Girt”), deputat olandez ostil Islamului. El trebuie “judecat pentru incitare la ură, pentru că a creat în martie o puternică polemică, declarând că vrea mai puţini marocani în Olanda”.

Potrivit mai multor surse din presa australiană (în engleză), un anunţ de “most wanted” actualizat, care îl prezintă pe Charb tăiat cu o cruce roşie, circulă pe conturile reţelei Twitter utilizate în mod curent pentru propaganda Al-Qaida.

×