x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe LIVE VIDEO. Cei doi frati teroristi au fosti ucisi de fortele speciale franceze

LIVE VIDEO. Cei doi frati teroristi au fosti ucisi de fortele speciale franceze

09 Ian 2015   •   08:23
LIVE VIDEO. Cei doi frati teroristi au fosti ucisi de fortele speciale franceze

Momentul asaltului


UPDATE 18:18 Conform presei franceze cei doi frati Kouachi au fost ucisi in urma interventiei fortelor speciale. Informatia privind moartea celor doi a fost confirmata in mod oficial. Ostaticul a fost eliberat, starea sa de sanatate este buna. Un membru al fortelor speciale a fost ranit, fara ca viata sa sa fie pusa in pericol.

UPDATE 17:58
Jurnalistii aflati la fata locului relateaza ca din zona tipografiei in care s-au baricadat cei doi frati Kouachi s-a auzit zgomotul unei explozii.
Suse politienesti, citate de AFP, informeaza ca fortele de ordine au lansat asaltul asupra cladirii.

UPDATE 16:43 -
La Palatul Elysee are loc o reuniune de urgenta in prezenta presedintelui francez François Hollande, a primului-ministru Manuel Valls, ministrul Justitiei, Christiane Taubira si ministrul de Interne, Bernard Cazeneuve.

UPDATE 14:40
- Un bărbat a luat ostatice mai multe persoane într-o băcănie din Pont de Vincennes, în estul Parisului, informează postul de televiziune BFMTV. Este posibil ca autorul luării de ostatici să fie aceeaşi persoană suspectată că a ucis joi o poliţistă. O sursă din cadrul poliţiei a confirmat că anchetatorii francezi au stabilit o "conexiune" între  fraţii Cherif şi Said Kouachi şi autorul atacului de la Montrouge.

UPDATE 14:03 - Negociatorii incearca sa stabileasca un contact cu teroristii
Autoritatile franceze au confirmat faptul ca cele doua persoane care au luat ostatici in sediul unei tipografii din Dammartin-en-Goelle sunt cei doi frati Kouachi, informeaza Le Figaro.  "Nu putem sa va confirmam, pentru moment ca exista doar un singur ostatic. Echipele noastre de negociatori vor incerca sa stabileasca un contact cu atacatorii. Este esentiala stabilirea unui dialog cu acestia, dar e o actiune care poate dura chiar cateva ore".

UPDATE 12:32
- Spitalele din zona unde se desfăşoară operaţiunea de capturare a teroriștilor au fost pregătite pentru a primi eventualii răniţi. iTELE relatează că poliţiştii au început să negocieze cu teroriştii şi se pregătesc să intervină.

UPDATE 11:37
- Două piste ale aeroportului Roissy - Charles de Gaulle, situat la zece kilometri de locul în care a avut loc luarea de ostatici, au fost închise. Site-ul FlightRadar24, care urmărește traficul aerian, a remarcat faptul că mai multe zboruri ce aveau ca destinație aeroportul Roissy - Charles de Gaulle au fost întârziate sau redirecționate către alt aeroport.

UPDATE 11:25
- Poliţia franceză a confirmat că în sediul unei tipografii din localitatea Seine-et-Marne, situată nu departe de aeroportul Roissy - Charles de Gaulle, se desfăşoară o luare de ostatici. Totodată, un a avut loc un schimb de focuri în timpul ce poliţia urmărea doi indivizi, presupuşii autori ai atacului de Charlie Hebdo.

Numărul persoanelor luate ostatice nu este deocamdată cunoscut, iar localitatea Seine-et-Marne este încercuită de trupele speciale.

Schimbul de focuri s-a produs în zona localităţii Dammartin-en-Goële, la circa 20 de kilometri de aeroportul Roissy. Potrivit primelor informaţii confruntarea s-ar fi soldat cu 2 morţi şi 20 de răniţi, dar procurorul Parisului a dezminţit existenţa vreunui deces.

UPDATE 11:06
- Le Parisien anunță că două persoane au murit şi alte 20 au fost rănite într-un schimb de focuri,  în localitatea franceză Dammartin-en-Goele. Le Monde susține că nu a rezultat nicio victimă în urma schimbului de focuri.

Numărul persoanelor luate ostatice nu este deocamdată cunoscut, dar ministrul de interne Bernard Cazeneuve a confirmat că o operaţiune este în curs de desfăşurare în localitatea Dammartin-en-Goele.

UPDATE 10:23
- Jurnaliștii de la Le Monde scriu că, în această dimineață, o mașină a fost furată dintr-o zonă din nord-estul Parisului. Este vorba despre un Peugeot 206, care a fost furat de la o femeie de doi bărbați. Aceștia corespund semnalmentelor celor doi suspecți ai atacului de la Charlie Hebdo. Surse citate de AFP au anunțat un schimb de focuri şi luare de ostatici în sediul unei companii din Dammartin-en-Goele, la nord-est de Paris. Informația a fost confirmată ulterior de ministrul de Interne, Bernard Cazeneuve.
........................................

La două zile de la masacrul din redacția săptămânalului de satiră Charlie Hebdo, fraţii Kouachi, doi jihadişti francezi de origine algeriană suspectaţi de comiterea atacului, sunt însă liberi. Potrivit Le Monde, frații asasini Cherif și Said Kouachi au fost văzuți în departamentul Aisne, în apropierea localităților Villers-Cotterêts și Corcy, o importantă operațiune a forțelor de ordine fiind în desfășurare în zonă.

Satul Corcy a fost percheziționat casă cu casă, iar regiunea Picardie a fost plasată la nivelul "alertă de atentat" din cadrul planului Vigipirate. Potrivit Le Figaro, sunt mobilizați numeroşi poliţişti din trupele speciale RAID şo GIGN.

Ieri, în cursul dimineții, suspecții fuseseră reperați în Aisne după ce au jefuit o benzinărie.

Apoi, în cursul zilei, cei doi fugari și-ar fi abandonat mașina, un Clio de culoare gri, și s-ar deplasa acum pe jos. Surse apropiate anchetei au declarat că cei doi frați ar fi intrat într-o pădure, iar unul dintre elicopterele poliției s-ar putea să-i fi reperat.

De aceea, autoritățile folosesc acum elicoptere cu echipamente pentru vederea de noapte în încercarea de a-i găsi.

Filmul atentatului terorist care a îndoliat o lume întreagă

Parisul s-a confruntat miercuri, 7 ianuarie 2015, cu cel mai sângeros atac comis în Franța de un secol, respectiv un masacru cu arme Kalașnikov în plină ședință de redacție la publicația Charlie Hebdo.

În jurul orei locale 11:20, doi indivizi îmbrăcaţi în negru, purtând cagule şi înarmaţi fiecare cu un Kalaşnikov, se prezintă pe strada Nicolas-Appert nr. 6, în arondismentul XI al Parisului, unde se află arhivele săptămânalului satiric Charlie Hebdo. Ajunşi acolo, ei strigă: 'Aici este Charlie Hebdo?' Văzând că au greşit adresa, s-au îndreptat apoi către numărul 10 pe aceeaşi stradă, respectiv sediul publicaţiei.

Odată intraţi în clădire, execută persoana de la recepţie şi urcă la etajul doi, unde se află redacţia publicaţiei. Cei doi pătrund în sala unde colectivul redacţional se reunise într-o şedinţă şi deschid focul împotriva celor prezenţi în încăpere, printre ei aflându-se şi poliţistul însărcinat cu protecţia caricaturistului Charb, care însă nu a reuşit să riposteze. Directorul revistei, Charb, se afla sub protecţia poliţiei după caricaturile cu profetul Mahomed publicate în anul 2011.

Redacţia Charlie Hebdo a fost decimată. Pe lângă Charb, printre cei ucişi se numără şi alţi caricaturiştii renumiţi în Franţa, precum Cabu, Tignous şi Wolinski. O singură persoană din respectiva încăpere a scăpat, pentru că a reuşit să se ascundă sub masă. În acest timp, teroriştii strigă: 'L-am răzbunat pe profet!' şi 'Allah Akbar!'.

În jurul orei 11:30 poliţia primeşte un apel în care este anunţată că s-au auzit focuri de armă la sediul Charlie Hebdo şi trimite imediat un dispozitiv la faţa locului. Între timp, atacatorii ies fugind din clădire, dar se întâlnesc cu o patrulă de poliţie. Urmează un schimb intens de focuri, însă reuşesc totuşi să se urce într-un autoturism Citroen.

Ei întâlnesc apoi o maşină a poliţiei şi trag o rafală în parbrizul acesteia, dar poliţiştii din maşină nu sunt atinşi de gloanţe şi deschid la rândul lor focul împotriva atacatorilor, care ripostează. Potrivit unor imagini care circulă pe internet şi autentificate de anchetatori, pe bulevardul Richard-Lenoir un poliţist este rănit şi căzut la pământ. Cei doi terorişti ies atunci din maşină şi se apropie de el, iar unul dintre ei strigă în faţa lui: 'Ai vrut să mă omori!'. Poliţistul ridică mâna şi spune: 'Nu, e în regulă şefule', dar este executat cu un glonţ în cap.

Apoi, potrivit unei alte înregistrări video, atacatorii se îndreaptă din nou către maşină strigând, înainte de a demara: 'L-am răzbunat pe profetul Mahomed!' şi 'L-am ucis pe Charlie Hebdo!'. Puţin mai departe, lovesc un alt autoturism, a cărui şoferiţă este rănită uşor. Ei abandonează apoi vehiculul în apropierea parcului Buttes-Chaumont şi opresc un alt autoturism pe care-l confiscă după ce imobilizează şoferul. Cu acest autoturism ei fug în final către partea de nord a Parisului şi li se pierde urma.

Bilanţul atacului este de 12 morţi, dintre care opt jurnalişti, şi 11 răniţi, patru dintre ei fiind în stare gravă. Deşi în imagini sunt văzuţi doar doi indivizi, ministrul francez de interne, Bernard Cazeneuve, a vorbit despre 'trei criminali', fără să precizeze rolul celui de-al treilea.

Dar în cursul nopţii, unul dintre aceşti trei suspecţi, Hamyd Mourad, în vârstă de 18 ani, s-a predat poliţiei. Ceilalţi doi, căutaţi activ în prezent, sunt fraţii Chérif şi Said Kouachi, în vârstă de 32 şi 34 de ani. Poliţia le-a publicat fotografiile şi avertizează că sunt înarmaţi şi periculoşi, iar mai multe persoane din anturajul lor au fost reţinute.

Chérif Kouachi se află de altfel în evidenţele serviciilor antiteroriste franceze. El a fost condamnat în anul 2008 pentru implicarea într-o reţea care a trimis în Irak combatanţi ce s-au alăturat ramurii irakiene a grupării teroriste al-Qaida.



Cât despre mobilul atacului, acesta pare să fie răzbunarea islamiştilor pentru caricaturile publicate în decursul anilor ce au vizat în special lideri musulmani şi pe profetul Mahomed. Ultimul desen postat pe Twitter înaintea atacului este realizat de Philippe Honoré, una dintre victime, şi îl arată pe şeful organizaţiei Statul Islamic, Abu Bakr al-Baghdadi, prezentând urările sale pentru noul an: 'Şi mai presus de toate, sănătate!'

×