x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Lovitură pentru Boris Johnson. Partidul Conservator pierde două alegeri parțiale cheie

Lovitură pentru Boris Johnson. Partidul Conservator pierde două alegeri parțiale cheie

24 Iun 2022   •   17:20
Lovitură pentru Boris Johnson. Partidul Conservator pierde două alegeri parțiale cheie

Premierul britanic Boris Johnson a suferit o dublă lovitură la urne, deoarece partidul său a pierdut două alegeri parlamentare parțiale cheie, în Wakefield și Tiverton, scrie CNBC.

Voturile au fost considerate un test pentru poziția lui Johnson după o serie de scandaluri - inclusiv petreceri organizate la Downing Street în timpul restricțiilor Covid-19 - și o criză a costului vieții în creștere.

Dubla înfrângere a provocat demisia imediată a președintelui Partidului Conservator, Oliver Dowden, a cărui scrisoare de demisie spunea că susținătorii partidului sunt "mâhniți și dezamăgiți de evenimentele recente" și că "cineva trebuie să își asume responsabilitatea".

Principalul partid de opoziție, Partidul Laburist, a recâștigat fostul său bastion, Wakefield, din West Yorkshire, de la Partidul Conservator, aflat la putere, al lui Johnson. Candidatul laburist Simon Lightwood l-a învins pe candidatul conservator Nadeem Ahmed cu 4 925 de voturi, în condițiile în care conservatorii au înregistrat o scădere de 17,3 puncte a cotei de voturi de la alegerile generale din 2019.

Partidul lui Johnson a intrat în alegerile de joi din Wakefield cu o majoritate de 7,5 puncte.

Alegerile parțiale au fost declanșate de demisia deputatului conservator Imran Ahmad Khan în urma condamnării sale pentru agresarea sexuală a unui băiat de 15 ani la o petrecere în 2008.

Liderul laburist Keir Starmer a declarat că rezultatul a arătat că țara "și-a pierdut încrederea în conservatori".

În schimb, circumscripția Tiverton și Honiton, în Devon, a fost considerată istoric ca fiind un colegiu "sigur" pentru conservatori, partidul obținând 60% din voturi în 2019.

Dar liberal-democrații centriști, al treilea partid ca mărime din Anglia, au răsturnat o majoritate conservatoare de peste 24.000 de voturi. Candidatul democrat-liberal Richard Frood a învins-o pe candidata conservatoare Helen Hurford cu peste 6.000 de voturi, înregistrând o diferență de aproape 30%, una dintre cele mai mari diferențe din istoria alegerilor parțiale din Marea Britanie.

Alegerile parțiale au fost declanșate de demisia deputatului conservator Neil Parish, care a recunoscut că s-a uitat la pornografie în Parlament.

Circumscripția devenise ținta unor resurse de campanie semnificative pentru democrat-liberali, care sperau să reproducă balansul de 34 de puncte care a permis partidului să ia North Shropshire de la conservatori în decembrie 2021.

Liderul liberal-democraților, Ed Davey, a declarat pentru BBC că rezultatul a fost "un semnal de alarmă pentru toți acei parlamentari conservatori care îl susțin pe Boris Johnson", adăugând că aceștia "nu își pot permite să ignore acest rezultat".

Înainte de închiderea urnelor în Wakefield și Tiverton, premierul a respins ideea că ar demisiona dacă ar pierde aceste locuri, considerând-o "o nebunie".

În urma rezultatelor de joi, el a declarat că va "asculta alegătorii", dar a promis că "va continua", în ciuda aparentei diminuări a forței sale electorale.

Johnson a supraviețuit la limită unui vot de încredere în rândul propriilor parlamentari la începutul acestei luni, după ce un raport a scos la iveală amploarea încălcării regulilor în Downing Street și în clădirea guvernamentală Whitehall în timpul pandemiei. Acum, rezultatele alegerilor parțiale și demisia promptă a președintelui partidului, Dowden, vor crește probabil și mai mult presiunea asupra sa.

Principala nemulțumire a alegătorilor pare să fi fost scandalul "partygate", care a atras furia națională dincolo de diviziunile politice și în urma căruia Johnson și ministrul de finanțe, Rishi Sunak, au primit amenzi de la poliție pentru că au încălcat regulile de izolare.

×
Subiecte în articol: Boris Johnson partidul conservator