x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Lovitură pentru China. Taiwanul ar putea fi desemnat aliat strategic al SUA

Lovitură pentru China. Taiwanul ar putea fi desemnat aliat strategic al SUA

04 Aug 2022   •   16:54
Lovitură pentru China. Taiwanul ar putea fi desemnat aliat strategic al SUA
Sursa foto: antena3

Mai mulți congresmeni propun desemnarea Taiwanului ca aliat strategic nemembru NATO și creșterea ajutorului militar, scrie EFR=E.

Inițiativa vine din partea președintelui Comitetului pentru Relaţii Externe din Senatul SUA, democratul Robert Menendez, și a republicanului Lindsey Graham. Acesta  din urmă vrea acordarea de către Statele Unite a unei asistențe militare pentru Taiwan de 4,5 miliarde de dolari în următorii 10 ani. 

Totodată, considerarea Taiwanului ca aliat militar al SUA în afara NATO ar strânge ''legăturile militare şi de securitate'' între SUA şi Taiwan și ar facilita participarea Taiwanului în organisme internaţionale, apotrivit lui Robert Menendez.

În prezent există 19 aliați strategici ai SUA în afara NATO, ultimele două state fiind Columbia şi Qatar, statut care le oferă facilităţi militare şi comerciale în relaţiile cu Statele Unite.

De asemenea, Menendez vrea ''impunerea de consecinţe economice Beijingului în urma măsurilor ostile împotriva Taiwanului'', printre care sancţiuni financiare și interdicţii de călătorie.

Aprobarea unei astfel de inițiative ar fi un sprijin clar al insulei revendicată de China după Legea Relațiilor cu Taiwanul din 1979, care precizează acceptarea politicii "unei singure Chine" a autorităților de la Beijing. 

 

×
Subiecte în articol: sua China taiwan