x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Lupta pentru Fukushima

Lupta pentru Fukushima

de Anca Aldea    |    22 Mar 2011   •   18:53
Lupta pentru Fukushima
Sursa foto: /reuters

157645-fukushima-2.jpgFumul alb adunat în nori mai mici sau mai mari deasupra centralei Fukushima nu i-a speriat pe muncitorii chemaţi aici pentru procedurile de reluare a alimentării cu energie elctrică. Potrivit Agenţiei pentru Siguranţa Nucleară din Japonia, citată de AFP, niveluri înalte de substanţe radioactive au fost descoperite în apa de mare de lângă centrală, însă aceste valori nu reprezintă o ameninţare imediată pentru sănătatea omului.

Oamenii de ştiinţă vorbesc pe mai multe voci despre Fukushima. Unii sunt de părere că aşa-numita combinaţie MOX (un amestec de oxigen, plutoniu şi uraniu), care se găseşte la reactorul 3, este extrem de periculoasă. Aţii spun că rezolvarea acestei combinaţii nu reprezintă deocamdată o prioritate. |ntr-un interviu acordat AFP, Jérôme Joly, expert în radioprotecţie şi siguranţă nucleară, vorbeşte despre rolul extrem de important pe care îl joacă salvarea reactorului 3.

Clădirea reactorului este foarte afectată din cauza unei deflagraţii majore, iar principala îngrijorare se îndreaptă spre bazinul de răcire a combustibilului nuclear folosit, spune profesorul Joly.”În contextul în care bazinul trebuie umplut cu apă pentru a răci combustibilul încălzit şi pentru a asigura protecţia contra radiaţiilor, contează mai puţin combinaţia MOX”, susţine expertul, insistând asupra priorităţii răcirii.

×
Subiecte în articol: radiatii fukushima