Update: Revoluţia din Egipt pare a avea un adevărat efect de domino în Orientul Mijlociu. În Libia, cel puţin 4 persoane au murit în urma protestelor îndreptate împotriva regimului impus de Muamar Al Ghadafi în urmă cu 40 de ani, iar adversarii regimului dictatorial au folosit reţeaua Facebook pentru instituirea, joi, a unei zile a mâniei.
Nici în Yemen nu este linişte, doi oameni pierzându-şi viaţa, la Aden, în urma protestelor anti-guvernamentale, în timp ce tensiunea creşte pe zi ce trece în Iran. Noi ciocniri s-au produs miercuri între reprezentanţii puterii şi cei ai opoziţiei în timpul funeraliilor unui tânar ucis de poliţie luni. Clericii radicali, adepţi ai regimului aflat la putere, cer condamnarea la moarte a liderilor opoziţiei, iar regimul preşedintelui Ahmadinejad a anunţat pentru vineri o uriaşă manifestaţie împotriva protestatarilor.
Valul de nemulţumire ce planează asupra Orientului Mijlociu a atins cote alarmante în Bahrain. Forţele de ordine au încercat dispersarea manfestanţilor strânşi în Piaţa Perlei din capitala Manama, opozanţii anunţând că acţiunea represivă s-a soldat, miercuri noapte, cu patru morţi şi peste o sută de răniţi.
Poliţia a acţionat cu brutalitate, fără a lansa niciun avertisment, după ce a înconjurat cu tancuri piaţa în care se aflau câteva mii de protestatari care cer reformarea statului arab.
Liderul opoziţiei şiite, şeicul Ali Salmane a declarat că asaltul forţelor de securitate ar putea avea consecinţe catastrofale asupra stabilităţii Bahrainului şi a făcu apel la organizarea unei manifestaţii de mare amploare în ziua de sâmbătă.
Situaţia pare ceva mai delicată în Bahrein, spre deosebire de Tunisia şi Egipt, acolo unde demonstranţii au reuşit să schimbe soarta acestor ţări. Bahrainul este un aliat de bază al SUA în zonă, flota a cincea americană fiind cantonată în micuţul stat arab.
Purătorul de cuvânt de la Casa Albă, Jay Carney a declarat, miercuri, că “SUA urmăresc cu atenţie situaţia din Bahrein” şi a făcut apel la respectarea drepturilor cetăţenilor acestei ţări şi a libertăţii de a-şi exprima protestele.