x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Luxemburgul cere Germaniei ridicarea controalelor la frontieră

Luxemburgul cere Germaniei ridicarea controalelor la frontieră

05 Mai 2020   •   14:21
Luxemburgul cere Germaniei ridicarea controalelor la frontieră

Ministrul de Externe al Luxemburgului, Jean Asselborn, a cerut Germania să ridice controalele la frontiera dintre cele două ţări, impuse din cauza pandemiei de coronavirus, transmite AFP.

Într-o scrisoare adresată ministrului de interne german, Horst Seehofer, Asselborn spune că închiderea frontierelor şi controalele instituite nu sunt justificate şi provoacă o nemulţumire tot mai mare în rândul populaţiei din cele două ţări.

Seehofer a decis luni prelungirea până la 15 mai a controalelor la frontierele germane.

Germania şi-a închis, în martie, frontierele cu vecinii săi, lăsându-le deschise doar pe cele cu Belgia şi Olanda.

Asselborn a insistat asupra faptului că Luxemburgul, unde pandemia a provocat moartea a 96 de persoane, semnificativ mai puţine decât în Belgia şi Olanda, nu reprezintă o ameninţare sanitară pentru regiunile învecinate.
Renunţarea la prelungirea controalelor ar fi un semnal al "reintrării progresive în vigoare a acordului Schengen, una dintre cele mai mari realizări ale procesului de integrare europeană", apreciază șeful diplomației luxemburgheze.

Economia Luxemburgului, ţară cu 620.000 de locuitori, este foarte dependentă de zecile de mii de lucrători frontalieri, belgieni, francezi şi germani.

Comisia Europeană preconizează o redeschidere progresivă a frontierelor interne ale UE, mai întâi în zonele în care nivelurile de propagare a virusului sunt cele mai scăzute.

Redeschiderea frontierelor externe şi accesul la UE a cetăţenilor din ţări terţ ar urma să intervină în a doua etapă.

×
Subiecte în articol: luxemburg germania controale frontiere