x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Macron anunţă că 33 de "terorişti" au fost "neutralizaţi" de trupele franceze în Mali sâmbătă dimineaţă

Macron anunţă că 33 de "terorişti" au fost "neutralizaţi" de trupele franceze în Mali sâmbătă dimineaţă

21 Dec 2019   •   18:30
Macron anunţă că 33 de "terorişti" au fost "neutralizaţi" de trupele franceze în Mali sâmbătă dimineaţă

Emmanuel Macron a anunţat sâmbătă, la Abidjan, că 33 de "terorişti" au fost "neutralizaţi" în cursul dimineţii în regiunea Mopti, din centrul Mali, în cursul unei operaţiuni a forţei franceze Barkhane, relatează AFP.

În cursul acestei operaţiuni, soldaţii francezi au eliberat doi jandarmi malieni care fuseseră luaţi ostatici de jihadişti şi au luat un prizonier, a precizat şeful statului francez, în cadrul unui discurs susţinut în faţa comunităţii franceze în a doua zi a vizitei sale în Cote d'Ivoire.

Armata franceză foloseşte expresiile "neutralizaţi" sau "scoşi din luptă", fără a preciza dacă este vorba despre morţi sau prizonieri, însă o sursă apropiată de preşedinţia franceză a indicat că "teroriştii" au fost "ucişi".

"Acest succes considerabil vine în urma angajamentului forţelor noastre, este o susţinere pe care o aducem Mali, regiunii şi propriei noastre securităţi", a adăugat Emmanuel Macron.

"Am avut pierderi, am avut şi victorii în această dimineaţă datorită angajamentului soldaţilor noştri şi al operaţiunii Barkhane", a subliniat el.

Această operaţiune intervine la puţin timp după moartea a 13 soldaţi francezi într-o coliziune între două elicoptere în timpul unei "operaţiuni de luptă" în Liptako, în regiunea Menaka, în apropierea frontierei comune a Mali, Niger şi Burkina Faso, unde forţa antijihadistă franceză Barkhane desfăşoară cu regularitate operaţiuni împotriva grupurilor armate, printre care şi Statul Islamic în Sahara Mare.

Preşedintele francez a petrecut noaptea de vineri spre sâmbătă împreună cu trupele franceze la Abidjan.

De la apariţia lor în nordul Mali în 2012, violenţele jihadiste s-au extins spre centrul ţării şi în Burkina Faso şi Mali, în pofida prezenţei forţelor franceze (Barkhane, 4.500 de soldaţi), regionale (forţa comună a G5 Sahel din care fac parte Mali, Burkina Faso, Niger, Mauritania şi Ciad) şi ale ONU.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: emmanuel macron mali