x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Macron, trădat de premierul australian. Parisul ia foc și contraatacă în forță

Macron, trădat de premierul australian. Parisul ia foc și contraatacă în forță

de Şerban Mihăilă    |    04 Noi 2021   •   07:40
Macron, trădat de premierul australian. Parisul ia foc și contraatacă în forță

Premierul australian, Scott Morrison, pare să demonstreze că lipsa de scrupule poate să apară și la nivelul comunicării directe dintre șefii de stat și de guvern. Cel puțin asta sugerează oficialitățile de la Paris, care au luat foc după ce un mesaj personal transmis lui Morrison de președintele Emmanuel Macron a ajuns în mâinile presei australiene. Francezii au lansat imediat un potop de acuzații, aruncând cu expresii precum „înșelăciune cu intenții” sau „gest josnic, fără precedent”, și pun la îndoială atât credibilitatea contractelor internaționale încheiate de Australia, cât și cuvântul șefului Executivului de la Canberra. Parisul consideră trădarea lui Morrison o decizie diplomatică dezastruoasă pentru viitorul relațiilor dintre Franța și Australia, considerate, până nu de mult, țări aliate. 

 

La jumătatea lunii septembrie, guvernul de la Paris a acuzat SUA și Australia că au mințit în privința ruperii unui contract de 56 de miliarde de euro, prin care australienii ar fi trebuit să cumpere submarine convenționale din Franța. Decizia Australiei de a anula înțelegerea, în favoarea achiziționării de submarine americane cu propulsie nucleară, a înfuriat administrația franceză și l-a determinat pe președintele Emmanuel Macron să-i recheme, la vremea respectivă, pe ambasadorii Franței de la Washington și Canberra, într-un gest fără precedent. Scandalul submarinelor afectează în continuare relațiile dintre Paris și Canberra și s-a reaprins în aceste zile, după o lună de relativă acalmie, în care aliații din NATO lăsaseră impresia că au reușit să pună batista pe țambal. 

 

Scandal reaprins

 

Aflat la sfârșitul săptămânii trecute la Roma, la reuniunea G20, Macron le-a declarat jurnaliștilor australieni că premierul Morrison l-a mințit în privința submarinelor. În ziua următoare, presa din Australia a publicat un mesaj privat, adresat lui Morrison de președintele Franței cu două zile înaintea întrevederii dintre liderul american, Joe Biden, șeful Executivului de la Londra, Boris Johnson, și prim-ministrul australian, la capătul căreia Canberra anunța imediat anularea contractului pentru submarinele franceze. În mesaj, Macron îi scria lui Morrison: „Să mă aștept la vești bune sau rele în privința ambițiilor noastre comune în materie de submarine?”. 

În opinia autorităților de la Canberra, mesajul demonstrează că furia lui Macron – care descrisese încă din septembrie anularea contractului drept „un cuțit înfipt în spatele Franței” – nu este decât un joc de scenă, deoarece președintele francez ar fi știut încă de la început despre ruperea înțelegerii.  

Mai mult, vicepremierul australian, Barnaby Joyce, a ieșit la rampă, justificând apariția mesajului în spațiul public. El a sugerat că Macron este cel care a reaprins spiritele, făcându-l pe Morrison „mincinos”. „Divulgarea acestei informații nu este la fel de extraordinară ca gestul de a-l cataloga pe liderul altui stat drept un mincinos, când acesta nu este”, a afirmat Joyce la ABC TV.

 

Morrison, atacat din toate pozițiile

 

Parisul are însă o cu totul altă perspectivă asupra acestui nou incident. Ambasadorul Franței în Australia, Jean-Pierre Thebault, a declarat, ieri, pe un ton vehement, că divulgarea mesajului privat trimis de Macron reprezintă un gest „josnic, fără precedent, atât în ceea ce privește modul de a proceda, cât și în privința adevărului și a încrederii”. 

„Nu te comporți în acest fel, atunci când este vorba despre un schimb personal de mesaje între lideri care sunt aliați. Poate acest lucru este însă doar o confirmare a faptului că nu am fost percepuți niciodată drept aliați!”, a tunat Thebault, în fața jurnaliștilor adunați la Clubul Național de Presă al Australiei. „Procedând așa, se trimite un mesaj îngrijorător și pentru toți șefii de stat: «Aveți grijă, în Australia vor exista scurgeri de informații! Iar ceea ce se transmite confidențial partenerilor, va fi folosit în cele din urmă ca o armă împotriva lor!»”, a spus Thebault.

În privința mesajului propriu-zis, ambasadorul a precizat că textul său „demonstrează că, până în ultimul minut, nu am știut în ce direcție merg lucrurile”. El a adăugat că, în luna august, cu doar două săptămâni înainte ca acordul să fie rupt în mod unilateral de Canberra, a fost emis un comunicat comun australiano-francez, în care se insista asupra importanței înțelegerii în privința submarinelor. „Înșelăciunea a fost evidentă”, a concluzionat Thebault, care s-a întrebat apoi dacă, de acum înainte, vreun alt partener internațional ar mai putea avea încredere în „valoarea semnăturii și a angajamentelor asumate de Australia”. 

 

Sabotaj american

 

Liderul american, Joe Biden, anunța, la mijlocul lui septembrie, încheierea unui parteneriat de securitate între SUA, Australia și Marea Britanie (AUKUS), care va permite armatei australiene să achiziționeze submarine cu propulsie nucleară. Aceste submarine au o viteză mult mai mare și o rezistență superioară față de cele clasice, fiind, de asemenea, greu de detectat, deoarece nu este necesar să iasă foarte des la suprafață. Toate aceste caracteristici, apreciază experții militari, vor oferi armatei australiene un rol mult mai important în operațiunile derulate, crescând, în același timp, capacitățile de luptă ale SUA chiar în coasta Chinei, principalul rival al americanilor. Singura ţară cu care SUA au împărtăşit acest tip de tehnologie, de propulsie nucleară, fusese până acum Marea Britanie, începând din 1958. Deși inițiativa face parte dintr-un amplu plan al Casei Albe de a contracara expansiunea Chinei în zona indo-pacifică, strategia americană pare să aibă și o componentă economică importantă. Noul parteneriat a determinat autoritățile australiene să anuleze înțelegerea de 56 de miliarde de euro, în vederea achiziționării de 12 submarine convenționale franceze, încheiată între Franța și Australia în 2016 și considerată frecvent „contractul secolului”, din cauza valorii şi importanţei sale strategice.

 

Procedând așa, se trimite un mesaj îngrijorător și pentru toți șefii de stat: «Aveți grijă, în Australia vor exista scurgeri de informații! Iar ceea ce se transmite confidențial partenerilor, va fi folosit în cele din urmă ca o armă împotriva lor!»”

Jean-Pierre Thebault, ambasadorul Franței în Australia

×