x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe MAE: Cerşetoria practicată în Norvegia de ţiganii români, o problemă dezagreabilă

MAE: Cerşetoria practicată în Norvegia de ţiganii români, o problemă dezagreabilă

13 Iul 2009   •   00:00

Un număr de 84 de români sunt în închisoare în Norvegia, fiind acuzaţi în principal de furt, informează Ministerul Afacerilor Externe, menţionând că una dintre problemele "dezagreabile" este amplificarea cerşetoriei practicată de "persoane originare din România, preponderent de etnie romă".



MAE a transmis, în urma unei solicitări din partea Mediafax, că potrivit informaţiilor comunicate de autorităţile de la Oslo, în prezent sunt deţinuţi în închisorile din Norvegia 84 de cetăţeni români, principalele infracţiuni comise de aceştia fiind furturile din locuinţe şi din magazine, sustragerile sau clonarea de carduri bancare şi traficul de droguri.

Răspunsul MAE vine în contextul în care săptămâna trecută presa norvegiană a scris că numărul infractorilor români din închisorile norvegiene a crescut de zece ori în ultimii trei ani, aceasta fiind considerată o tendinţă îngrijorătoare atât pentru poliţia norvegiană, cât şi pentru comunitatea de afaceri.

MAE mai spune că "una dintre problemele dezagreabile o reprezintă amplificarea fenomenului cerşetoriei practicată de persoane originare din România, preponderent de etnie romă".

Chiar dacă cerşetoria în sine nu este interzisă de legislaţia norvegiană, faptul că aceasta este adesea în strânsă legătură cu traficul de persoane sau cu criminalitatea organizată, este de natură a crea probleme suplimentare, adaugă Ministerul de Externe, precizând că în acest context Ambasada României la Oslo a depus eforturi pentru diminuarea acestui fenomen în rândul cetăţenilor români aflaţi în Norvegia prin stabilirea unor contacte între reprezentanţii autorităţilor locale din acest stat şi cei ai Agenţiei Naţionale pentru Romi. Totodată Ambasada a încurajat implicarea nemijlocită a consulilor onorifici ai României din Norvegia în programe de diminuare a problemei cerşetoriei.

Ministerul menţionează de asemenea că în ultimii ani au fost luate măsuri în vederea prevenirii şi combaterii acestui fenomen, printre care deschiderea în martie 2007 a unui birou al ataşatului de interne în cadrul ambasadei din Norvegia sau semnarea în 2008 a Acordului bilateral privind cooperarea poliţienească între România şi Norvegia.

×
Subiecte în articol: diaspora Norvegia