Guvernul de la Londra i-a înfuriat pe cultivatorii de fructe şi legume prin decizia acestuia de a renunţa la mâna de lucru a lucrătorilor sezonieri români şi bulgari, scrie The Guardian.
Acest lucru a fost interpretat ca fiind o “concesie obtuză” făcută politicilor antiimigraţie. În realitate, cheia problemei nu are atât conotaţie “rasială, ci este vorba mai degrabă despre costurile scăzute ale acestor prestaţii, eficienţa muncitorilor imigranţi şi, nu în ultimul rând, faptul că britanicii sunt prea puţin dispuşi să facă “munca de jos”.
Acest subiect care a degenerat într-o adevărată dispută politică nu caracterizează doar Marea Britanie, ci şi alte ţări care “importă” muncitori imigraţi, pentru că se presupune că aceştia ar avea o capacitate specială pentru munca de jos şi că sunt în stare să locuiască pe perioada cât muncesc chiar şi în condiţii mizere.
Economista britanică Joan Robinson a făcut o declaraţie uluitoare cu privire la acest subiect, afirmând că “nenorocirea de a nu fi exploatat de capitalişti nu este nimic, comparativ cu nenorocirea de a nu fi exploatat deloc”.
Duminică, Marea Britanie, prin intermediul Ambasadei sale din Sofia, a anunţat că nu va limita posibilitatea cetăţenilor români şi bulgari de a lucra în această ţară.