x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Manifestaţie uriaşă la Kiev. Opoziţia proeuropeană cere demisia preşedintelui şi face apel la grevă generală

Manifestaţie uriaşă la Kiev. Opoziţia proeuropeană cere demisia preşedintelui şi face apel la grevă generală

01 Dec 2013   •   16:45

Opoziţia ucraineană a făcut apel la o grevă generală, duminică, în faţa a cel puţin 100.000 de manifestanţi reuniţi în centrul Kievului, potrivit AFP.
"Rămânem aici, vom instala corturi. Începând de astăzi începe greva generală", a declarat unul dintre liderii opoziţiei, Oleg Tiagnibok, în faţa mulţimii.
Cel puţin 100.000 de persoane, potrivit estimărilor AFP, s-au reunit în cursul după-amiezii în piaţa din centrul oraşului, cerând demisia preşedintelui Viktor Ianukovici, alegeri anticipate şi reluara procesului de apropiere de UE, întrerupt săptămâna trecută.
"Revoluţie!", "Ruşine!", "Kiev, trezeşte-te!", "Ucraina este Europa", strigau manifestanţii, arborând drapele ucrainene şi europene după ce s-au reunit în apropiere de monumentul poetului ucrainean Taras Şevcenko, un erou naţional, de unde a început marşul lor.
După ce au împins gardurile metalice instalate cu o zi înainte pentru a împiedica accesul în Piaţa Independenţei, manifestanţii s-au reunit în acest loc simbolic pentru "Revoluţia portocalie" din 2004, de unde mulţi dintre ei au fost înlăturaţi violent de forţele de ordine sâmbătă dimineaţa.
Poliţiştii prezenţi la faţa locului au părăsit zona fără se li se opună manifestanţilor.
Principalii lideri ai opoziţiei, în special fostul campion mondial de box Vitali Kliciko şi Arseni Iaţeniuk, un apropiat al opozantei încarcerate Iulia Timoşenko, se aflau la conducerea manifestaţiei.
Justiţia a interzis, sâmbătă seara, până la 7 ianuarie manifestaţiile din Piaţa Independenţei şi în principalele puncte strategice din capitală, unde se află clădiri guvernamentale.
Ministrul de Interne, Iuri Zaharcenko, a avertizat manifestanţii împotriva oricăror degenerări.
"Nu vreau să antrenăm societatea în aceste evenimente. În ce direcţie? Dezordine? Poliţia nu va putea să nu reacţioneze", a declarat ministrul, care a fost acuzat de opoziţie că a ordonat intervenţia violentă de sâmbătă dimineaţa.
Opoziţia ucraineană le-a cerut susţinătorilor săi să protesteze în număr mare pentru a cere demisia lui Viktor Ianukovici şi a Guvernului şi organizarea de alegeri anticipate.
Într-o scrisoare citită sâmbătă de fiica sa, Evghenia, Iulia Timoşenko, a cărei eliberare a fost cerută în zadar de UE, a făcut apel la "înlăturarea" puterii actuale prin manifestaţii.
Opoziţia, care îi reproşează preşedintelui că a întors spatele UE şi a înăsprit regimul, a mobilizat deja zeci de mii de persoane la Kiev, în urmă cu o săptămână.
Reuniunea de duminică reprezintă un test pentru capacităţile opoziţiei de a mobiliza masele.


×
Subiecte în articol: ucraina