x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Marian Lupu: Alegerile trebuie să pună capăt crizei dintre Moldova şi România

Marian Lupu: Alegerile trebuie să pună capăt crizei dintre Moldova şi România

29 Iul 2009   •   00:00

Alegerile parlamentare anticipate trebuie să pună capăt crizei diplomatice dintre Republica Moldova şi România, iar regimul vizelor, impus cetăţenilor români de guvernarea comunistă, trebuie să fie abolit imediat, a declarat la ieşirea de la urne Marian Lupu, preşedintele Partidului Democrat din Republica Moldova (PDM).



"Eu cred că acest regim trebuie să fie abolit pe simplul motiv că nu vedem niciun pericol în regimul fără vize pentru cetăţenii statului vecin, cât şi pentru cetăţenii altor state din Uniunea Europeană. Cred că ar fi un mesaj bun, pozitiv adresat nu doar pe axa Chişinău-Bucureşti, ci şi pe axa Chişinău-Bruxelles. Acest lucru ar permite nu doar normalizarea situaţiilor bilaterale între statele vecine, dar şi începutul unor negocieri într-un proces de asociere dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană", a spus Marian Lupu, preşedintele PDM. El a adăugat că partidul pe care îl conduce pledează pentru relaţii echilibrate, civilizate şi bazate pe standarde juridice şi politice europene în dialogul dintre Chişinău şi Bucureşti.

"Există multe rezerve în acest sens şi situaţia ar trebui să fie corectată, acest dialog să fie pornit pe o albie normală, bazată pe un şir de principii, respect reciproc, stat - stat, stat membru UE - alt stat cu puternice aspiraţii europene. Cred că se cere un mic efort atât la Chişinău, cât şi la Bucureşti pentru a stabili un asemenea dialog", a adăugat Marian Lupu. Despre votul său, liderul PDM a declarat că simbolizează schimbarea şi modernizarea Republicii Moldova:  "Am votat pentru asigurarea supremaţiei legii, demonopolizarea economiei, libertatea de antreprenoriat, deschiderea caracterului economic al ţării, asigurarea unor condiţii de securitate pentru capitalul din străinătate, pentru restabilirea demnităţii tuturor cetăţenilor, pentru o coabitare armonioasă a tuturor etniilor care împreună formează poporul Republicii Moldova. Am votat pentru relaţii bune cu toţi vecinii, pentru un parteneriat mutual avantajos cu partenerii din est, din regiunea Comunităţii Statelor Independente".

Referindu-se la eventualele parteneriate ale PDM după alegeri, Marian Lupu a declarat că exclude o relaţie bilaterală cu PCRM şi mizează pe o coaliţie de larg interes naţional.

×
Subiecte în articol: alegeri moldova 2009