x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Maxisondaj electoral cu privire la guvernul Berlusconi

Maxisondaj electoral cu privire la guvernul Berlusconi

de Mihaela Matachita    |    28 Mar 2010   •   00:00

Aproape 41 de milioane de italieni au fost chemaţi la urne duminică pentru alegerea preşedinţilor în 13 dintre cele 20 de regiuni ale ţării, într-un scrutin pe care premierul Silvio Berlusconi doreşte să-l transforme în plebiscit pentru guvernul său, dar asupra căruia planează umbra absenteismului.

Aproximativ 50.000 de birouri de vot au fost deschise duminică între orele 6:00 GMT şi 20:00 GMT, votul desfăşurându-se inclusiv luni între orele 5:00 GMT şi 13:00 GMT, când va începe desfacerea urnelor. Potrivit AFP, "primele proiecţii ale rezultatelor sunt aşteptate luni către ora 14:00 GMT".

Indiferent de rezultat, scrutinul va influenţa echilibrul din cadrul coaliţiei guvernamentale în sensul că acest ultim test înaintea legislativelor din 2013 va determina greutatea fiecărei componente a majorităţii de dreapta. Implicată de săptămâni în scandaluri de corupţie, dreapta a pierdut teren, iar Berlusconi se teme că absenteismul îi va penaliza majoritatea guvernamentală. Temerea s-a dovedit justificată încă de la orele dimineţii de duminică.

Potrivit primelor rezultate comunicate de Ministerul de Interne italian, rata de participare la ora 10:00 GMT a fost de circa 10 la sută, în scădere cu două-trei puncte faţă de regionalele din 2005 la aceeaşi oră.

Liga Nordului, partidul populist al lui Umberto Bossi, va încerca să depăşească partidul Poporul Libertăţii al lui Berlusconi în regiunile din nordul ţării, în special în Lombardia şi Veneţia. Dacă va câştiga, Liga Nordului a anunţat deja că vrea încă un post de ministru şi primăria din Milano, riscând să nemulţumească profund Poporul Libertăţii.

×
Subiecte în articol: externe