x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Merkel a lansat negocierile pentru formarea unei mari coaliţii guvernamentale

Merkel a lansat negocierile pentru formarea unei mari coaliţii guvernamentale

de Istvan Deak    |    04 Oct 2013   •   19:16
Merkel a lansat negocierile pentru formarea unei mari coaliţii guvernamentale

La Berlin au început negocierile pentru formarea unei mari coaliţii. Cancelarul german Angela Merkel, care a câştigat alegerile legislative din 22 septembrie, s-a aflat în fruntea unei delegaţii de conservatori din CDU/CSU – 14 persoane – iar delegaţia Partidului Social-Democrat (SPD) a fost formată din şapte persoane.

Cotidianul Die Welt a anunţat, vineri:”Astăzi e ziua cea mare: CDU şi SPD se întâlnesc pentru a studia posibilitatea formării unei coaliţii”. În ajunul acestor negocieri, Angela Merkel a amintit marea responsabilitate a Germaniei: "Europa ne priveşte, lumea întreagă ne priveşte".
În timpul aniversării reunificării germane, la 3 octombrie, preşedintele Joachim Gauck a cerut viitorului Guvern să arate mai mult angajament într-o lume aflată în criză: "Ţara noastră nu este o insulă", a declarat el. Die Welt adaugă: “In timpul alegerilor din 22 septembrie, mai mulţi deputaţi experimentaţi în politica internaţională nu au fost realeşi în Bundestag. Germania nu îşi poate permite un statut insular. Este cu mult prea importantă”.

Din partea SPD, din delegația condusă de Sigmar Gabriel, președintele formațiunii, a făcut parte și Peer Steinbruck, fost rival al cancelarului la alegerile legislative.

În pofida triumfului personal al Angelei Merkel la acest scrutin, conservatorii din CDU/CSU, care au realizat un scor de 41,5%, au rămas la cinci locuri distanță de majoritatea absolută și trebuie să-și găsească un nou aliat, în condițiile în care partidul liberal FDP, alături de care guvernau din 2009, nu a mai ajuns în Bundestag, pentru că nu a primit suficiente voturi.

Angela Merkel, care urmează să-și înceapă al treilea mandat în fruntea Executivului, va trebui să încerce să ajungă la o înțelegere cu SPD, care a ieșit pe locul al doilea la alegeri, cu 25,7% din voturile exprimate. Discuțiile exploratorii de vineri pregătesc terenul pentru eventuale negocieri privind formarea unei coaliții.

Discuții similare sunt prevăzute pentru joia viitoare cu Verzii, deși, potrivit mai multor analiști, o alianță guvernamentală a conservatorilor cu ecologiștii pare mai puțin probabilă.
Cele două delegaţii au stabilit o nouă întâlnire pentru 14 octombrie.

×
Subiecte în articol: angela merkel