x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Mesajul premierul nipon Shinzo Abe la doi ani de la producerea catastrofei de la Fukushima

Mesajul premierul nipon Shinzo Abe la doi ani de la producerea catastrofei de la Fukushima

11 Mar 2013   •   10:05
Mesajul premierul nipon Shinzo Abe la doi ani de la producerea catastrofei de la Fukushima

Până când nu va veni în nord-est, primăvara nu va veni în Japonia - scrie premierul nipon Shinzo Abe, într-un mesaj adresat luni, prin intermediul Internetului, tuturor japonezilor, în care face apel la continuarea sprijinului pentru sinistraţii de la 11 martie 2011, când un devastator cutremur de 9 grade a provocat un uriaş tsunami ce a măturat întreaga coastă de nord-est a arhipelagului nipon, transmite AFP.

 
La doi ani după seism, valurile seismice şi accidentul nuclear survenit ca urmare a catastrofei la centrala nucleară Fukushima Daiichi, reconstrucţia în nord-estul Japoniei nu avansează în ritmul dorit de victimele celui mai mare dezastru suferit de japonezi după cel de-al Doilea Război Mondial. 
 
'De când am venit la putere la sfârşitul anului trecut, m-am întâlnit şi am ascultate numeroase persoane din regiunea sinistrată. În adăposturi provizorii, am împărtăşit curajul şi suferinţa refugiaţilor', explică şeful guvernului de dreapta japonez. 
 
De la alegerea sa la 26 decembrie, el s-a deplasat de trei ori în provinciile devastate, Miyagi, Iwate şi Fukushima. 
 
'Forţa tuturor mai este încă necesară în zona de dezastru', a insistat premierul japonez, într-un mesaj video postat pe Youtube şi reluat, printre altele, pe Twitter şi Facebook. 
 
Shinzo Abe a făcut apel la concetăţenii săi să 'participe în activităţi de voluntariat, să facă donaţii, să călătorească în regiunea sinistrată şi să cumpere produse din Tohoku' (nord-est) pentru a ajuta sinistraţii, subliniind că există diverse modalităţi pentru a le veni în ajutor acestora. 
 
Totodată, el a promis să accelereze reconstrucţia, transmiţând din nou condoleanţe rudelor celor 19.000 persoane care şi-au pierdut viaţa în dezastrul de la 11 martie 2011, precum şi familiilor celor peste 2.000 de oameni decedaţi ca urmare a oboselii şi bolilor.
 
După un prim mandat scurt în perioada 2006-2007, Abe a promis bugete importante pentru lucrările de reconstrucţie în nord-est, precum şi ajutoare pentru locuitorii şi întreprinzătorii din regiunea sinistrată. 
 
Shinzo Abe are programată o conferinţă de presă luni, după ceremonia naţională de reculegere prevăzută la Tokyo după-amiază. La ora locală 14:46 (05:46 GMT), când s-a produs cutremurul în 2011, a fost păstrat un minut de reculegere pe întregul teritoriu japonez. 

×
Subiecte în articol: fukushima comemorare