x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Asia, val de căldură excepţional

Asia, val de căldură excepţional

de Redacția Jurnalul    |    24 Apr 2023   •   20:00
Asia, val de căldură excepţional

Un val de căldură prelungit care a afectat multe părți ale Asiei în această lună a continuat să lovească regiunea săptămâna trecută. O mare parte din sud-est, inclusiv Thailanda și Laos, s-a confruntat cu temperaturi record.

În Tak, nord-vestul Thailandei, temperatura a urcat la 45,4° Celsius pe 15 aprilie, în timp ce în Luang Prabang, Laos, a atins 42,7°C.

În Thailanda, temperaturile au continuat să depășească 40C în weekend, ceea ce a determinat autoritățile să emită avertismente de căldură extremă și să sfătuiască locuitorii din multe părți ale țării, inclusiv din capitala Bangkok, să rămână în case, scrie The Guardian.

Cu toate acestea, se preconizează că temperaturile extreme se vor atenua în această săptămână.

Aprilie este, de obicei, cea mai caldă lună a anului în Thailanda, iar sezonul cald face loc sezonului ploios până la jumătatea lunii mai.

China a fost, de asemenea, afectată de valul de căldură, multe stații meteorologice înregistrând lunea trecută cele mai ridicate temperaturi din aprilie. Cu toate acestea, condițiile s-au schimbat dramatic la sfârșitul săptămânii, când un front rece a măturat sudul și estul țării. Acesta a declanșat o scădere bruscă a temperaturilor, ploi torențiale și, în unele părți din nordul Chinei, ninsori abundente. În nord, temperaturile din timpul zilei au scăzut de la aproximativ 30 de grade Celsius la valori cu o singură cifră, coborând sub zero grade peste noapte. În provincia nordică Shanxi s-au înregistrat până la 24 cm de zăpadă.

Între timp, în timp ce condițiile de frig revin în Marea Britanie la începutul acestei săptămâni, în Scandinavia, iarna a fost reticentă în a-și slăbi povara. În unele părți din Norvegia și nordul Suediei au căzut duminică ninsori abundente, de până la 20-30 cm, iar o cantitate similară este așteptată în prima jumătate a acestei săptămâni. Acest lucru vine la câteva zile după ce unele dintre drumurile montane pitorești din Norvegia s-au redeschis după săptămâni de deszăpezire.

(sursa: Mediafax)

 

×
Subiecte în articol: meteo asia