x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Metoda simulării înecului, folosită de 266 de ori de CIA în cazul a doi presupuşi membri al-Qaida

Metoda simulării înecului, folosită de 266 de ori de CIA în cazul a doi presupuşi membri al-Qaida

20 Apr 2009   •   00:00

Ofiţeri ai CIA au folosit metoda simulării înecului, considerată tortură de oficiali ai administraţiei Barack Obama, de 266 de ori în cazul a doi prizonieri presupuşi membri ai reţelei al-Qaida, potrivit unui raport din 2005 al Departamentului Justiţiei, citat de New York Times în ediţia online.



Raportul din 2005 aminteşte că agenţia americană de informaţii a folosit simularea înecului de 183 de ori în cazul lui Khalid Shaikh Mohamed, cel care s-a autodeclarat organizatorul atacurilor teroriste de la 11 septembrie 2001 din Statele Unite.

Potrivit acestui raport, tehnica de interogatoriu a fost folosită de cel puţin 83 de ori, în august 2002, împotriva lui Abu Zubaydah, care a fost descris ca un membru activ al reţelei teroriste al-Qaida. În 2007, un fost ofiţer CIA, John Kiriakou, declarase pentru ABC News şi alte posturi de ştiri că Zubaydah a fost supus procedurii controversate de interogare doar timp de 35 de secunde înainte de a fi de acord să spună tot ce ştia.

Aceste date recente ar putea intensifica dezbaterea privind moralitatea şi eficienţa metodelor de interogare pe care Departamentul Justiţiei din timpul lui George W. Bush le-a declarat legale.

Preşedintele Obama intenţionează să viziteze sediul CIA luni şi să aibă întrevederi cu oficiali, a anunţat un purtător de cuvânt al agenţiei. Aceasta va fi prima sa vizită la agenţia ale cărei tehnici dure le-a condamnat frecvent în timpul campaniei prezidenţiale.

Oficialii CIA se opuseseră publicării acestui raport care datează din 30 mai 2005 şi care este unul dintre cele patru rapoarte secrete privind metodele de interogare, a căror publicare a fost dispusă de Obama.
Medifax

×
Subiecte în articol: externe