x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe MI5 acuză China că sustrage secrete comerciale

MI5 acuză China că sustrage secrete comerciale

de Mihaela Matachita    |    31 Ian 2010   •   00:00

Serviciul britanic de contraspionaj (MI5) a acuzat China că desfăşoară o campanie concertată de spionare a şefilor unor companii britanice, pentru a-i determina, prin şantaj, să divulge secrete comerciale sensibile, a relatat The Sunday Times.



Un raport secret al MI5 arată că ofiţeri de informaţii sub acoperire din cadrul Armatei Populare de Eliberare şi Ministerului Securităţii Publice din China au contactat oameni de afaceri britanici cu ocazia unor târguri sau expoziţii, oferindu-le "cadouri" şi "ospitalitate extravagantă". Aceste cadouri ­ camere şi stick-uri de memorie - conţineau viruşi informatici care dau chinezilor posibilitatea să acceseze de la distanţă computerele utilizatorilor.

MI5 susţine că Guvernul chinez "reprezintă una dintre cele mai importante ameninţări în materie de spionaj la adresa Marii Britanii". Raportul de 14 pagini descrie modul cum China a atacat companii britanice din domeniul apărării, energiei, comunicaţiilor, manufacturii, a vizat reţelele de calculatoare şi conturile de e-mail ale companiilor de relaţii publice şi birourilor internaţionale de avocatură. China a încercat ocazional să atragă personalităţi politice britanice în capcane sexuale.

Acum doi ani, unui consilier al premierului Gordon Brown i-a fost furat telefonul mobil după ce a cunoscut o chinezoaică în discoteca unui hotel din Shanghai. Raportul susţine că acum practica a fost extinsă la spionaj comercial, agenţii chinezi încercând să cultive"relaţii de lungă durată" cu angajaţi ai unor companii britanice cheie, "folosind adesea ospitalitate extravagantă şi linguşeli".

Potrivit AFP, China dezminte în mod regulat că ar face spionaj în Marea Britanie. Sunday Times a precizat că Ambasada chineză la Londra nu a făcut nici un comentariu la prezenta relatare.

×
Subiecte în articol: externe