x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Michelle Obama, insultată în Africa de Sud.

Michelle Obama, insultată în Africa de Sud.

de Anca Aldea    |    22 Iun 2011   •   21:00
Michelle Obama, insultată în Africa de Sud.

Michelle, fiicele sale – Sasha si Malia- si mama sa, Marian Robinson, au plecat luni spre Africa, intr-un miniturneu de o saptamana, in timpul caruia Prima Doamna a SUA promoveaza necesitatea existentei unui sistem 'sanatos' de educatie si asistenta medicala pentru tinerii africani. Prima oprire: Johannesburg, unde l-a vizitat pe Nelson Mandela (92 de ani), aceasta fiind prima intalnire intre prima sotie de culoare a unui presedinte afroamerican al Statelor Unite cu primul presedinte de culoare al Africii de Sud. In 2006, Nelson Mandela l-a primit, la resedinta sa, pe Barack Obama, senator la vremea aceea, iar o fotografie de la acea intalnire, facuta cu un telefon mobil, se afla, in prezent, pe biroul fostului presedinte sud-african, dupa cum au declarat surse din cadrul delegatiei Primei Doamne.

A doua oprire a delegatiei ame­ricane a fost la Pretoria, unde, la sosirea pe aeroportul din oras, Mi­chelle a fost intampinata nu de actua­lul presedinte al tarii, Jacob Zuma, asa cum, potri­vit unor surse americane, ar fi fost protocolul, ci de un ministru. Dar nu de unul oarecare, ci chiar de seful portofoliu­lui de la Inchisori/Centre Corectio­na­le. E adevarat ca ministrul respectiv este femeie, probabil Zuma si-a dorit ca Michelle sa aiba primul contact cu cineva de 'teapa' ei, comenteaza, rautacios, presa britanica. De altfel, el si-a trimis si una dintre cele trei sotii, Nompumelelo Ntul, sa se intretina, pentru foarte scurt timp, cu Prima Doamna a Statelor Unite.

Zuma nu a binevoit insa sa dea ochii cu sotia celui mai puternic om din lume. Probabil pentru ca, sap­ta­ma­na trecuta, presedintele s-a su­pa­rat pe faptul ca secretarul american de Stat, Hillary Clinton, tot o femeie, spre 'nenorocirea' lui, le-a cerut lide­rilor africani sa contribuie la rastur­narea regimului de la Tripoli in fa­voa­rea instaurarii democratiei in Libia. Potrivit paginii online a coti­dia­nu­lui Daily Telegraph, absenta lui Zu­ma la sosirea lui Michelle este ex­pli­cabila – presedintele nu se afla in ta­ra. Dar nici la revenirea in Africa de Sud, acesta nu si-a gasit timp nici ma­car pentru o scurta intalnire cu Mi­che­lle. Purtatorul de cuvant al pre­se­dintelui sud-african a afirmat ca acesta a fost foarte ocupat cu probleme importante ale tarii si ca nu a avut timp de vizita oaspetelui strain. Dar purtatorul de cuvant al Ministerului de Externe sud-african a declarat ca protocolul nu ii impune presedintelui sa se intalneasca personal cu Michelle Obama, care nu are nici functie de sef de stat, nici de ministru.

×
Subiecte în articol: externe