Fostul lider sovietic Mihail Gorbaciov face apel la marile puteri să se angajeze cu adevărat pe calea dezarmării, fără de care nu ar putea elimina ameninţarea noilor state nucleare cum ar fi Iranul şi Coreea de Nord.
"Proliferarea armelor nucleare este o problemă care nu trebuie abordată doar în contextul Iranului sau Coreii de Nord. Originea problemei este neaplicarea de către membrii clubului nuclear a obligaţiilor lor privind eliminarea armelor nucleare", a explicat Gorbaciov în cadrul unui conferinţe-dezbatere organizate de ONU la Geneva.
Potrivit lui Gorbaciov, tensiunile actuale privind problema nucleară îşi au originea în diminuarea eforturilor internaţionale privind dezarmarea după căderea URSS şi sfârşitul Războiului Rece. El a apreciat că atât timp cât marile puteri nu se hotărăsc să reducă arsenalele, estimate de ONU la 23.000 de arme în întreaga lume, capitale precum Teheranul sau, mai ales, Phenianul se vor simţi ameninţate şi vor simţi nevoia să se doteze cu arme nucleare. "Cât timp această situaţie va dura, există un pericol continuu de emergenţă a unor noi puteri nucleare", a subliniat Gorbaciov, citat de AFP, care a semnat în 1991 un acord istoric cu SUA care prevedea reducerea drastică a arsenalelor nucleare ale celor două ţări /START/.
Fostul lider sovietic a făcut de asemenea apel la toate ţările să se conformeze Tratatului de neproliferare nucleară. Occidentul suspectează Iranul şi Coreea de Nord că încalcă acest tratat pentru a dezvolta în secret un program nuclear în scopuri militare. "Dacă nu vom căuta să răspundem necesităţii de demilitarizare a relaţiilor internaţionale, de reducere a bugetelor militare, de stabilire a unui termen pentru dezvoltarea de noi arme, de prevenire a militarizării spaţiului, atunci discuţiile privind o lume fără arme nucleare rămân în vânt", a insistat el.
Citește pe Antena3.ro