x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Mihail Saakaşvili: "Parteneriatul estic reprezintă un răspuns la războiul ruso-georgian!" Emil Boc: "Nu înseamnă că se reface vechiul bloc răsăritean"

Mihail Saakaşvili: "Parteneriatul estic reprezintă un răspuns la războiul ruso-georgian!" Emil Boc: "Nu înseamnă că se reface vechiul bloc răsăritean"

de Ovidiu Ciutescu    |    08 Mai 2009   •   00:00
Mihail Saakaşvili: "Parteneriatul estic reprezintă un răspuns la războiul ruso-georgian!" Emil Boc: "Nu înseamnă că se reface vechiul bloc răsăritean"
Sursa foto: DAVID W CERNY/

Finalul summitului privind lansarea parteneriatului estic i-a găsit pe liderii statelor participante cu stări de spirit diferite. Dacă preşedintele georgian Mihail Saakaşvili este convins că Rusia a primit un răspuns din partea Europei la conflictul din august 2008 din Caucaz, în schimb, Emil Boc a părut mai temperat. Premierul român nu vede în această cooperare refacerea vechiului bloc răsăritean.



Obiectivul Parteneriatului pare să fie crearea condiţiilor necesare pentru accelerarea asocierii politice şi adâncirea integrării economice între UE, pe de o parte, şi statele partenere, pe de altă parte.  Parteneriatul estic are la bază angajamentul comun de a respecta democraţia, statul de drept, drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor, principiile economiei de piaţă, buna guvernare. La acest Summitul UE discuţiile s-au axat şi pe solicitările ţărilor partenere de a fi facilitate condiţiile de acordare a vizelor sau condiţiile de întărire a parteneriatelor economice.

Emil Boc a spus că viabilitatea acestui parteneriat ţine de modul în care cei prezenţi la summit vor respecta termenii incluşi în actele semnate: "Succesul acestui Parteneriat estic depinde de voinţa politică a statelor partenere invitate a respecta valorile fundamentale care definesc UE, dar şi de caracterul pragmatic al acestui parteneriat, în sensul că el trebuie să fie urmat de programe concrete atât la nivel bilateral, cât şi multilateral. Lansarea Parteneriatului estic că acesta nu reprezintă o refacere a vechiului bloc răsăritean, ci constituie opusul lui, pentru că nu este îndreptat împotriva nimănui".


În schimb, preşedintele Mihail Saakaşvili vede în dialogul de la Praga un răspuns pe care Rusia îl primeşte din partea Europei: "Iniţiativa Parteneriatul estic este în mod clar un răspuns al Europei la războiul şi agresiunea din august şi noi devenim parte instituţională a Uniunii Europene". Anterior, informează Agerpres, liderul de la Tbilisi - căruia opoziţia georgiană i-a dat joi un ultimatum de trei zile pentru a începe un dialog în vederea unor alegeri anticipate - a fost primit de preşedintele ceh Vaclav Klaus, a cărui ţară deţine preşedinţia în exerciţiu a UE, întâlnirea încheindu-se fără declaraţii de presă, potrivit RIA Novosti. În timpul conflictului din august, euroscepticul Vaclav Klaus a condamnat Georgia pentru acţiunile ei, calificând-o drept ţară agresoare.

UE a lansat joi, la Praga, Parteneriatul estic, un program ce vizează şase state din spaţiul postsovietic: Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova şi Ucraina, având ca obiectiv apropierea lor politică şi economică de Europa, fără a presupune angajamente de aderare pentru aceste ţări.




×
Subiecte în articol: externe estic