x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Mii de kurzi protestează în faţa Consiliului Europei nemultumiti de actiunile Turciei

Mii de kurzi protestează în faţa Consiliului Europei nemultumiti de actiunile Turciei

27 Feb 2016   •   21:49
Mii de kurzi protestează în faţa Consiliului Europei nemultumiti de actiunile Turciei

Aproape 3.000 de kurzi veniţi din toată Europa au demonstrat la Strasbourg de luni pentru "a denunţa tăcerea instituţiilor europene" faţă de o operaţiune condusă de Ankara în oraşul Cizre din sud-estul Turciei şi a le cere să acţioneze, informează agenţia Xinhua.
   
Protestatarii au organizat o demonstraţie în faţa sediului din Strasbourg al Consiliului Europei (CoE), din care Turcia este unul dintre cele 47 de state membre. Ei au demonstrat de asemenea în faţa sediului Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO), acuzând guvernul turc că provoacă moartea civililor kurzi în Cizre.
   
Demonstraţiile sunt coordonate de "Congresul european al societăţilor democratice kurde" şi "Mişcarea europeană a femeilor kurde", care au organizat deja numeroase activităţi de protest la Strasbourg pentru a denunţa încarcerarea liderului kurd Abdullah Ocalan în Turcia din 1999. Între 8.000 de kurzi, potrivit poliţiei, şi zeci de mii, potrivit organizatorilor, au mărşăluit la Strasbourg pe 13 februarie înainte de organizarea unui miting de amploare, aminteşte Xinhua.
   
Hanim Ozbek, membru executiv al "Consiliului democratic kurd din Franţa", a cerut ca "instituţiile europene şi comunitatea internaţională să dea dovadă de responsabilitate" în scopul de "a asigura respectarea valorilor pe care le apără".
   
Întrebat de Xinhua, purtătorul de cuvânt al CoE Can Fisek nu a comentat cu privire la această problemă în mod special. El a subliniat că "dreptul de a protesta este garantat de Convenţia Europeană a Drepturilor Omului" şi a remarcat că "această demonstraţie paşnică este autorizată de autorităţile franceze".
   
La începutul lunii, forţele speciale turce au lansat o operaţiune în oraşul Cizre împotriva Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), inclus pe lista de grupuri teroriste de către Turcia, Statele Unite şi Uniunea Europeană, omorând zeci de kurzi, mai aminteşte Xinhua.AGERPRES

×