x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Mii de refugiaţi încearcă să se urce în trenuri pentru a ajunge la Zagreb

Mii de refugiaţi încearcă să se urce în trenuri pentru a ajunge la Zagreb

17 Sep 2015   •   13:43
Mii de refugiaţi încearcă să se urce în trenuri pentru a ajunge la Zagreb
Sursa foto: Foto: MTI

Între 4.000 şi 5.000 de migranţi se aflau joi dimineaţă în gara feroviară din Tovarnik, oraş croat situat în apropiere de frontiera cu Serbia, în speranţa de a se putea îmbarca în trenurile care să-i transporte la Zagreb, capitala ţării, de unde să-şi poată continua călătoria spre Europa Occidentală, a indicat un purtător de cuvânt al Înaltului Comisariat pentru Refugiaţi (UNHCR), Jan Kapic, citat de AFP.

'Sunt între 4.000 şi 5.000 de persoane aici. Trenurile vin, dar acestea nu pot lua toate aceste persoane', a spus el.

Migranţii, dintre care mulţi au fugit din calea războaielor din Siria şi Irak, au sosit în noaptea de miercuri spre joi după ce au trecut frontiera sârbo-croată.

Ei au invadat mica staţie Tovarnik, dormind de-a lungul căii ferate, în timp ce dispozitive de poliţişti au fost desfăşurate în zonă.

Mai mulţi voluntari ai Cruşii Roşii s-au deplasat la Tovarnik, distribuind hrană, cu prioritate sutelor de copii şi bebeluşi. Totodată, migranţii urmează să primească asistenţă medicală şi li se vor pune la dispoziţie toalete, a precizat Kapic. 'Este foarte greu de spus dacă aici va fi o tabără de tranzit. Guvernul croat este cel care trebuie să vadă cum va gestiona situaţia', a adăugat el.

Potrivit acestuia, migranţii sosesc la gară direct după ce trec graniţa, fără a mai merge la secţia de poliţie pentru a se înregistra. Poliţia ar fi oricum complet copleşită de numărul mare de sosiri, subliniază reprezentantul UNHCR.

Migranţii au început să vină în număr mare în Croaţia în ultimele 24 de ore, după ce Ungaria şi-a sigilat frontiera, principala poartă de intrare în Uniunea Europeană.

×