x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Mii de refugiați, primiți călduros de germani

Mii de refugiați, primiți călduros de germani

06 Sep 2015   •   14:42
Mii de refugiați, primiți călduros de germani
Sursa foto: Foto: MTI

Germania se pregătea duminică pentru sosirea a sute de noi refugiaţi venind din Ungaria prin Austria, după ce făcuse o primire călduroasă în ajun câtorva mii dintre ei, unii voluntari agitând pancarte în care le urau bun venit, relatează France Presse.

Voluntarii s-au mobilizat într-un mod fără precedent în faţa afluxului de refugiaţi în ţara cea mai populată a Europei, care se aşteaptă să primească în acest an un număr record de 800.000 de solicitanţi de azil care fug de război şi de sărăcie.

Într-o singură zi, sâmbătă, circa 8.000 de migranţi au intrat în Germania, a indicat poliţia federală pentru AFP.

La Munchen (în sudul ţării), familii de refugiaţi purtând copii şi bocceluţe sărace, surâdeau, fiind primiţi cu urale, hrană şi sticle de apă.

Potrivit responsabililor bavarezi, circa 6.800 de migranţi au sosit sâmbătă în gara din Munchen.

La coborârea lor din tren, poliţia îi dirija spre autobuzele care îi aşteptau şi îi transportau spre centrele de primire, amenajate în clădiri publice, hoteluri şi cazărmi.

Zeci de persoane, care aşteptau în spatele barierelor, fluierau, aplaudau şi filmau pe noii sosiţi cu smartphone-uri.

Deşi Germania a cunoscut o serie de reuniuni şi atacuri xenofobe, sosirea migranţilor a dus la o mobilizare fără precedent din partea unei populaţii care estimează că este de datoria sa să-i ajute pe aceşti străini din cauza trecutului sumbru al ţării sale şi al bogăţiei sale actuale.

În gara Frankfurt, hrană, apă şi îmbrăcăminte erau stivuite în aşteptarea noilor veniţi, în timp ce sute de persoane se adunaseră pe peroane sâmbătă seara pentru a-i primi.

Când uşile trenului s-au deschis, mulţimea a repetat în engleză printre urări şi fluierături:" Să le spunem sus şi tare, refugiaţii sunt bineveniţi aici!"

"O primire călduroasă", proclama o pancartă în arabă, agitată de un egiptean care trăieşte la Frankfurt.

Unii refugiaţi au fost surprinşi de primirea care le era rezervată şi au întrebat o traducătoare ce vor oamenii adunaţi de la ei. Ei nu înţeleseseră că aceştia veniseră să-i întâmpine.

Germania şi Austria şi-au dat acordul vineri pentru a primi miile de migranţi blocaţi de mai multe zile în condiţii dificile în Ungaria, scrie AFP.

×