x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Militanții Hamas au lansat zeci de rachete asupra Israelului

Militanții Hamas au lansat zeci de rachete asupra Israelului

13 Mai 2021   •   08:41
Militanții Hamas au lansat zeci de rachete asupra Israelului
Sursa foto: Hepta

Militanții Hamas au lansat zeci de rachete asupra Israelului după ce atacurile aeriene israeliene au ucis comandanți superiori și au dărâmat o clădire cu mai multe etaje în Gaza, relatează BBC.

Escaladarea luptelor, care a început luni, a determinat ONU să emită un avertisment privind un „război la scară largă”.

Conflictul a declanșat, de asemenea, un val de violențe stradale în Israel între evrei și arabi israelieni. Liderii politici au făcut apel la calm.

Cel puțin 67 de persoane din Gaza și șapte persoane din Israel au fost ucise.

Luptele au izbucnit luni, după săptămâni de tensiuni israeliano-palestiniane în creștere în Ierusalimul de Est. Peste 374 de persoane au fost arestate și 36 de ofițeri au fost răniți, a spus poliția israeliană.

Premierul Benjamin Netanyahu, vorbind târziu miercuri seară, a declarat că intenționează să trimită forțe militare pentru a ajuta poliția să mențină ordinea în orașele unde se manifestă violențele.

"Nimic nu poate justifica o mulțime arabă care atacă evrei și nimic nu poate justifica o mulțime evreiască care atacă arabi", a spus el într-o declarație video, după cum a raportat Times of Israel.

Militanții palestinieni au lansat rachete asupra Israelului de luni seara, iar Israelul a răspuns.

Joi dimineață, autoritățile israeliene au spus că aproximativ 1.500 de rachete au fost lansate din Gaza spre orașele israeliene de la începutul acestei săptămâni.

Ministerul Sănătății din Gaza a anunțat peste 400 răniți de la începerea conflictului, pe lângă cele 67 de decese.

Netanyahu a declarat că guvernul își va folosi toată puterea pentru a proteja Israelul de dușmani din exterior și de revoltători din interior.

Însă Autoritatea Palestiniană a condamnat „agresiunea militară” a Israelului într-un tweet, spunând că „traumatizează o populație deja asediată”.

Miercuri, militanții din Gaza au declarat că au lansat 130 de rachete asupra Israelului ca răspuns la un raid israelian care a distrus turnul al-Sharouk din orașul Gaza.

Turnul, care este a treia clădire înaltă distrusă de atacurile aeriene din această săptămână, găzduia televiziunea al-Aqsa, administrată de Hamas.

Israelul a declarat că a ucis înalți oficiali ai Hamas în Gaza și că viza, de asemenea, site-urile de lansare a rachetelor. Hamas a anunțat decesul unui comandant superior și al altor lideri.

Secretarul general al Organizației Națiunilor Unite, António Guterres, s-a declarat „îngrijorat” de violențele în curs. Consiliul de Securitate al ONU s-a întrunit pentru a discuta problema, dar nu a emis o declarație.

Într-un apel telefonic cu Netanyahu, miercuri, președintele american Joe Biden și-a oferit sprijinul pentru securitatea Israelului, dar a subliniat necesitatea de a restabili calmul.

Secretarul de stat american, Antony Blinken, a declarat că a trimis un emisar în regiune pentru a întâlni ambele părți.

O declarație a ministerului rus de externe a citat un purtător de cuvânt al Hamas, spunând că mișcarea este pregătită pentru încetarea focului dacă Israelul oprește „actele violente” în Ierusalimul de Est și „măsurile ilegale cu privire la rezidenții săi arabi nativi”.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: hamas