x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Militarii ruşi au deschis focul în localitatea Gori

Militarii ruşi au deschis focul în localitatea Gori

de Veronica Micu    |    14 Aug 2008   •   00:00
Militarii ruşi au deschis focul în localitatea Gori

12:45 • Soldaţii ruşi au deschis focul în localitatea Gori şi au confiscat maşinile unor jurnalişti. Armata rusă are cel puţin 50 de tancuri în localitatea Gori, potrivit Realitatea. Şi agenţia France Presse confirmă faptul că o serie de explozii au fost auzite în împrejurimile oraşului Gori. De asemenea, AFP a relatat că tancurile ruse au intrat în portul georgian Poti.

Soldaţii ruşi au deschis focul în localitatea Gori şi au confiscat maşinile unor jurnalişti. Armata rusă are cel puţin 50 de tancuri în localitatea Gori, potrivit Realitatea. Şi agenţia France Presse confirmă faptul că o serie de explozii au fost auzite în împrejurimile oraşului Gori. De asemenea, AFP a relatat că tancurile ruse au intrat în portul georgian Poti.

HAOS. Oficialii de la Moscova şi Tbilisi continuă conflictul declaraţiilor. Forţele armate ruse "s-au răzgîndit" şi nu mai părăsesc oraşul Gori, a afirmat un purtător de cuvînt al Ministerului georgian de Interne, citat de AFP. Cu puţin timp în urmă, ministrul georgian de Interne anunţase că georgienii au recăpătat controlul asupra oraşului Gori. "Ruşii au început să-şi retragă trupele, poliţia şi trupele speciale georgiene sunt pe cale să recapete controlul asupra oraşului Gori", a declarat pentru AFP purtătorul de cuvînt al Ministerului de Interne. Rusia a avertizat că SUA trebuie să aleagă între Moscova şi Tbilisi. Coşmarul războiului continuă pentru georgieni chiar şi după declaraţiile politicienilor care au spus că fac pace. O coloană de tancuri şi blindate ruse a ieşit din oraşul Gori, a anuţat AFP. Conform oficialilor georgieni, blindatele ruse au blocat principalul drum spre Osetia de Sud. Viceministrul georgian de interne a dezminţit informaţia, potrivit căreia tancuri ruse care au părăsit oraşul georgian Gori se îndreptau spre Tbilisi.

AJUTOR UMANITAR. Capitala Osetiei de Sud, Ţinvali, e complet devastată. Doar cîteva clădiri au rămas în picioare după raidurile aeriene şi luptele de stradă. Spitalul din oraş este distrus, răniţii sunt adăpostiţi la subsoluri, în paturi de campanie. Ruşii susţin că în urma atacurilor georgiene cu artilerie grea, în Ţinvali au murit peste 1.500 de oameni, dar cifra nu a fost confirmată oficial. Humans Right Watch susţine că nu există dovezi potrivit cărora trupele georgiene ar fi comis atrocităţi, aşa cum pretinde partea rusă. Tot ruşii spun că din Ţinvali au fugit peste 30.000 de oameni, majoritatea în Osetia de Nord, în Federaţia Rusă. Miercuri, Comitetul Internaţional al Crucii Roşii (CICR) a avertizat că zeci de mii de persoane afectate de conflictul dintre trupele georgiene şi cele ruse şi osete au nevoie de "ajutor umanitar la scară mare". În Osetia de Nord (Rusia), unde s-au refugiat cel puţin 12.000 de oseţi, potrivit CICR, este nevoie de disperată de apă şi ajutoare de bază. În ultimele zile, CICR a furnizat spitalului din Vladikavkaz (Osetia de Nord), şase kituri de intervenţie pentru tratarea a circa o mie de răniţi. Un pod aerian a fost instituit între Tbilisi şi centrul logistic al CICR de la Amman. După un prim transport de 35 de tone de ajutoare, printre care pături şi produse de igienă, avioanele închiriate de organizaţie urmau să transporte orez şi alte produse alimentare. Statele Unite au cerut miercuri convocarea unei reuniuni extraordinare a miniştrilor de externe din NATO pentru a discuta problema Georgiei, a declarat o purtătoare de cuvînt a Alianţei, citată de AFP. "Washingtonul a cerut în această dimineaţă (miercuri - n.red.) organizarea unei reuniuni a miniştrilor de Externe din NATO şi sunt în curs consultări pentru a o organiza la începutul săptămânii viitoare", a anunţat Carmen Romero.

×
Subiecte în articol: externe gori