x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Miliţiile siriene susţinute de SUA au capturat lideri străini importanţi ai Statului Islamic

Miliţiile siriene susţinute de SUA au capturat lideri străini importanţi ai Statului Islamic

19 Oct 2017   •   18:32
Miliţiile siriene susţinute de SUA au capturat lideri străini importanţi ai Statului Islamic

Miliţiile siriene susţinute de SUA au capturat lideri străini importanţi ai grupării Stat Islamic în decursul a luni de zile de lupte pentru Raqqa, dar nu este clar încă dacă ei vor fi repatriaţi după ce vor fi judecaţi, a indicat joi un purtător de cuvânt al Forţelor Democrate Siriene (SDF), Talal Silo, pentru agenţia Reuters. 

''Avem (în detenţie) emiri străini... din toată lumea. Ei au fost capturaţi în operaţiuni speciale şi unii dintre ei s-au predat ei înşişi forţelor noastre'', a declarat Talal Silo. 

SDF, o alianţă de miliţii kurde şi arabe, au declarat victoria în această săptămână la Raqqa, arborând steaguri în ultimele poziţii ale jihadiştilor SI din oraş. Căderea oraşului Raqqa reprezintă un puternic simbol al prăbuşirii puterii mişcării jihadiste. Militanţii Statului Islamic au folosit oraşul ca centru de planificare şi de operaţiuni pentru războiul lor în Orientul Mijlociu şi pentru atacuri în alte părţi ale lumii. 

Purtătorul de cuvânt al SDF a refuzat să spună câţi prizonieri străini de rang înalt proveniţi din cadrul grupării jihadiste se află în detenţie, dar a precizat că serviciile de informaţii ale SDF îi interoghează. 

''Sunt închisori speciale doar pentru Daesh (Statul Islamic). Nu sunt închişi împreună cu deţinuţi obişnuiţi'', a afirmat Talal Silo. ''Ei sunt anchetaţi şi vor fi aduşi în faţa tribunalelor. Avem un sistem judiciar independemt care îi va judeca, pe toţi'', a adăugat el, precizând că nu este clar dacă SDF îi va preda pe combatanţii străini ţărilor lor sau dacă statele străine îi vor accepta. 

''Depinde de situaţia dintre noi şi statele străine. Ar putea interveni un acord pentru a fi predaţi, sau nu'', a mai spus Talal Silo. 

Cu sprijin aerian şi cu ajutor din partea forţelor coaliţiei aflate sub comanda SUA, SDF, conduse de către kurzi, au luptat din iunie în interiorul Raqqa, după luni de zile de lupte pentru a încercui oraşul. 

Raqqa a fost primul mare oraş cucerit de gruparea Stat Islamic la începutul lui 2014, înainte ca victoriile rapide ale grupării jihadiste în Irak şi Siria să forţeze milioane de oameni să trăiască sub controlul autoproclamatului său califat, care a adoptat legi, a emis paşapoarte şi a bătut monedă.

AGERPRES

×